Digitální demence vs krása krajiny vůkol | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Digitální demence vs krása krajiny vůkol

Zveřejněno 13.9.2019

Také digitální detox tomu říkáme. Je to tři roky, co jsem vypnula FB stránky B.M., stránky, kde se dennodenně tisíce lidí seznamovaly s detaily života a práce mojí rodiny. Byli jsme jako v ZOO. V kleci. Předtím jsem zrušila profil Slunečné kavárny, nedávno profil kempu v Dolomitech a profily všech našich dalších aktivit. Důvod, proč nemám sociální sítě? Kolikrát jsem o tom psala tady nebo v knížkách?! A je to stále se zhoršující… digitální demence vůkol a začínala infikovat i moji rodinu. 

Dodám jen, že jsem ušetřila mnoho času, a to je v dnešní době, kdy nemáme v podstatě čas vůbec na nic (s oblibou se to říká) prostě paráda! Jako přidanou hodnotu odstřižení se jsem dostala zjištění, kdo je opravdový přítel a kdo jen prázdný „lajk“, kdo se od srdce zajímá a kdo jen bohapustě krafe, protože mu post vyskočil před nosem. Navíc se mohu dostatečně hýbat a jsem šťastná :-) A to ani nemusím být dítě. Ptáte se, cože?! 

Ano, obezita, nespavost, pocit marnosti a absence štěstí, kyberšikana, škodlivé vzory i obsah, deprese. To je podle britských a amerických vědců a jejich poslední studie výsledek rovnice: děti a dorost vs. povalování se u počítače či telefonu. 

Mám to štěstí, že se mezi lidi moc nedostanu, a pak JE potkám, a přijde to jako rána kladivem. Například společných 12 hodin na trajektu s mládeží ze zájezdu, porod! Cesta tramvají Prahou, totéž. Ať je vidím kdekoli, koukají jen do telefonu. Vrchol nastal, když u nás nedávno byla bouřka, vypadl proud a tím pádem i wifi a vedoucí skupiny italských skautíků si přišel stěžovat, že jsou děti… offline, a co s tím jako hodlám dělat! Za hodinu nás dorazil prosbou, zda si můžou jít lehnout do koupelen, protože je jeho svěřencům, lesním odvážlivcům v parádních uniformách zima :-( Zlatej pionýrák… Tragédie si nevybírá, bere vše. 

Digitální demence. Infekce online. Pro sezonu 2020 rušíme wifi signál v celém kempu! Je mi velmi smutno, když přijede rodina na víkend pod Marmoladu, natož poprvé v životě, a prvně se pídí po přístupu na wifi. Jejich děti pak stráví 80% denního času na naší terase čuměním do placky, psaním si s mamkou, která leží zatím v karavanu u televize :-( 

Raději budu hodiny, a učím naše děti, aby v tomtéž našly krásu a k tomu trpělivost, koukat na scenérie z dnešní skandinávské fotogalerie, než půlhodiny co hodinu do mobilu :-) A pak se tou krásnu půjdeme proběhnout! Offline.

Pokud se ptáte, co a kdo je na fotce v úvodu, pak rybolovící Eliška brzo ráno na molu, co se zařezává do fjordu. Bylo úžasné pozorovat tuhle první školní hodinku jednoho pondělí.  


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(14.9.2019 03:37:06)

Hezky den vsem....Blani,mluvite mi z duse.Tento ditax jsme s manzelem zacali jiz pred lety s vnoucaty,kazdy rok jsme rentovali chalupu u jezer v Adirondaku,pokazde u jineho,bez televize,telefonu,proste jen priroda, activity,vecer karty a hry.A dodnes na to vsichni radi vzpominame.Co zazitku,legrace,hadek,byly I strelby ze vzduchovek no proste vse.Moc vam fandim a dekuji,ze jste si me nechala.

(14.9.2019 08:09:05)

Ještě trochu zdravého rozumu v Americe zůstalo :-) Věřm, že  to vydrží i Vaše děti a vnoučata, Jitko, mají super základ!  Já tak vlastně i žila na Pohoří, bez televize, telefonu i internetu, ale blbě s tím šlo podnikat :-)))))

Krásné dny přeju! Tady kde právě už pár dnů spíme, prostě sněží:-)

(13.9.2019 21:37:43)

Milá Blani, pozoruji na terase dorůstající měsíc. Je to taková nádhera! Zítra bude úplněk. Myslím na všechny dobré lidičky. Zdálo by se, že je jich mnoho...ale opak je pravdou. Je jich jen pár...a patříte mezi ně ❤️ tak posílám pozdravy někde v dáli směrem na sever! ❤️ PS: digitální svět může jít do řiti, bo ta nebeská scenérie prostě nemá konkurenci...

(13.9.2019 21:38:56)

A těšing jak cyp na konec října!!! ❤️❤️❤️

(13.9.2019 22:19:19)

Milá moje Jani, kamarádi, nebeská scenérie :-), ber ji jako dárek :-) Prostě tak. Ráda Tě tu vídám... 

Tady už 3 dny cedí, a protože jsme v horách, ačkoli na břehu oceánu, posněžuje. Policie nás přesunula na bezpečnější místo od řeky, Čekají v noci povodeň, protože nahoře sněží moc a je relativně teplo. P. nebude asi moc spát...  Úplněk tedy nebude. Ale místo je kouzelné, proto tu jsme už několikátý den. A píšu o tom nějaký text na zítra :-) My si umíme vybrat...  

(13.9.2019 22:19:54)

... a konec října bude NÁDHERA V ČISTÉ FORMĚ :-) 

(13.9.2019 10:42:54)

Dobrý den z Prahy. Bože jakou máte pravdu, až z toho mrazí. Užívejte života podle svého. Jen tak to má smysl.Zdraví Luxová I.

(13.9.2019 10:48:32)

A jak jsem nerada, Ivanko, že tu pravdu fakt mám :-( Nejraději bych o podobných  hrůzách našeho blbnutí nepsala, nejraději bych, aby každé dítě zažilo co rok alespoň jednu Cestu do pravěku, i s tím, jak se kluci k sobě chovali...  Moje rodina ten film miluje!