Hayler řekl „jdi“, a já tam málem usnula na toaletě | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Hayler řekl „jdi“, a já tam málem usnula na toaletě

Zveřejněno 12.3.2015

Dvě pražské restaurace znovu obhájily jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Jednou z nich je La Degustation Bohéme Bourgeoise. V den, kdy média tuto zprávu zveřejnila, jsme do ni zašla na večeři. „Gastro maniac“ Kamura navrhla stůl tak, abych si užila i divadélko finalizace pokrmů v přímém přenosu, doporučila návštěvu kuchyně a…  A protože máme na sebe smůlu, setkání s pokérovanou femme fatale českého gourmet nebe, která v LDB precizuje své umění, nevyšlo… Škoda :-)

Přesto jsem si užila nejen exkluzivní degustační menu páně Sahajdákovo, ale též úžasnou atmosféru restaurace na krásném místě; ocenila příjemné osvětlení (pro mě důležitá záležitost), a také personál byl na jedničku (jeden milý týpek od nich dokonce pochází z mojí Šumavy). Snoubení převážně českých vín s pokrmy bylo vychytané a všichni se usmívali. A to i při mém průzkumu kuchyně, skládků, přípraven a sklepů, kde místní umělci vytváří základy pro kouzelné kreace na stolech. Jo, a ty toaletky, parádička. Chvilku jsem si tam chtěla i zdřímnout, jak kultivovaně působily, voněly a kde si jeden (opět) mohl ztlumit světlo podle… sebe. A ty vtipný pouzdříčka na froté miniručníky :-)

Mám popisovat jednotlivé chody? Chutě? Vůně? Minimalistické kompozice na dlažební kostce, lahůdky na šutru, či… zpracování jídelního lístku, nebo třeba reakce číšníků na všetečné otázky? Na to se prostě necítím dostatečným znalcem! Chybí mi srovnání jiných Mišelínů a proto jsem se obrátila o radu na Andyho, který… umí. Před kterým se mnozí restauratéři oprávněně třesou, ale ti chytřejší se na jeho návštěvu těší, protože se mohou poučit. Ty nejchytřejší pak ví, že když se poučí a případně zlepší (je-li v čem), je jejich cesta ke hvězdám i hvězdičkám slušně vydlážděná!

A co tedy A.H. o LDB říká?

Čekali jste, že budu kritická? Alespoň trochu, aby to nevypadalo, že jim tu reklamu dělám „za jejich“? Nebudu, prostě není proč, a to byl účet přiměřeně mastný :-) Jen… ach jo, ano, kdyby se kluci v saku, co tam také obsluhují, tolik neopírali zadky o výdejní bar / pult, čekajíce na další krok kuchařů. S rukama v kapsách. To jediné nebylo opravdu hezké, ale další minutou jejich profesionálního výkonu mě uklidnili :-)

Byl to moc príma večer, doporučuju a musím, nutně, opět zajít…


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit