Jak rovnější Greta ovládla EP | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Jak rovnější Greta ovládla EP

Zveřejněno 9.3.2020

Je to asi poprvé, co mohu souhlasit s něčím, co napsal europoslanec Vondra. Jo jo, i já jsem udivena :-) Text mi poslal v pátek muž, byl celý den v Německu a asi měl moc volného času, četl si zprávy na netu. Co ho to napadlo? 

Prozaická odpověď, vzpomínky na "mládí nevybouřené"  a nějakou "akcičku" s Idou, dnes Saudkovou příjmením (prý byla krásná jako anděl, zasnil se mi tu milý můj muž, asi mu později nakopu!), ale jinak tou Idou od potetovaného Franze, no a také divokou Martinou... (dyť je to před více jak třiceti lety!), co už tenkrát prý pila jako chlap. Zajímalo ho, zda a jak se vypořádala s těžkou závislostí. A tak se mu náhodně pod nos dostal níže publikovaný text, a vše skončilo… zase u ženské. Podle muže též s nějakou podivnou závislostí. 

Vondrův text lehce pokrátím o pasáže, které ho rozmělňují. Fenomén Greta nás doma docela zajímá, perfektní marketingový projekt, od embrya hnaný světem demagogií sociálních sítí a zainteresovaných médií, projekt lehce masochistický, nemálo ulhaný a plný cíleného profitu jednotlivců, projekt, který by nemusel mít ale špatný základ. Projekt s cejchem, protože se z něj stalo politikum zelené demagogie a nebezpečné nepolitické politiky. 

Přebírám Vondrovo: 
„Je to divná doba. Dospělí europoslanci masochisticky tleskají dívce, která jim nadává i vyhrožuje a pro niž neplatí žádná pravidla, píše europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Evropská komise ve středu přišla s návrhem klimatického zákona. Ten má být hlavním pilířem slavného Zeleného údělu pro Evropu. Je to radikální a nedemokratický návrh především proto, že tak úplně nepočítá se souhlasem členských států při postupném zpřísňování emisních limitů.

Ve stejný den přicestovala do europarlamentu švédská aktivistka Greta Thunbergová. Mělo to být symbolické. Nakonec i bylo, ale jinak, než si asi organizátoři mysleli. Europarlament totiž v úterý nečekaně vyhlásil podruhé stav nouze. Tentokrát ne kvůli klimatu, ale kvůli epidemii koronaviru. Do budovy smějí jen poslanci a jejich bruselští asistenti. Nikdo jiný zvenčí. Odteď minimálně tři další týdny.

V parlamentu se každý týden konají desítky akcí, jejich organizace může trvat i pár měsíců. Postižených bylo mnoho. Do budovy nemohli dokonce ani lokální asistenti, kteří měli zaplacené letenky a do Bruselu za svými poslanci jezdí jen jednou za čas.

V této situaci předseda europarlamentu, italský socialista David Sassoli, udělal jednu výjimku. Rozhodl, že na Gretu se karanténa nevztahuje. Na e-maily poslanců, kteří upozorňovali na dvojí metr (a byli mezi nimi nejen naši konzervativci, ale i lidovci a liberálové z Macronovy frakce Obnovme Evropu), nikdo neodpověděl.

Greta ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) vystoupila. Po pravici jí seděl jeho předseda Pascal Canfin a po levici šéf Zelených Bas Eickhout. Dva pilíře zdejší zelené hysterie. Přivítali ji nadšeně slovy, že tady je mezi spojenci. Není ani v USA, kde vládne zloduch Trump, ani v Austrálii, kde je premiér skeptikem. Pak si vzala mikrofon Greta.

Jak je už jejím zvykem, všem vynadala. Já se vzdávám svého vzdělání, vy neděláte nic. Řekli jste, že se EU postaví do čela, a přitom jste nic nerozhodli. Jen předstíráte (to slovo zopakovala třikrát). Čím déle budete předstírat, tím větší bude vaše zrada na vlastních dětech. Vyhlásili jste klimatickou nouzi, tak se podle toho chovejte. Vaše plány znamenají, že se vzdáváme. Ale my vám nedovolíme, abyste nám zničili budoucnost, uzavřela své exaltované vystoupení.

Co následovalo? Potlesk vestoje! Těch poslanců, kterým vynadala. Za opatření, která jsou na hranicích možností EU a možná i za nimi, to se teprve uvidí. Byla to fascinující scéna. Dospělí lidé masochisticky tleskají dívce, která jim nadává a vyhrožuje. 

Dívce, které nasadili svatozář a pro kterou neplatí žádná pravidla. Ona jediná smí přes zákaz do parlamentu, zatímco ostatní ruší měsíce chystané akce včetně těch, které mají za cíl opatření ke zlepšení životního prostředí, jako je čistší energetika či lepší nakládání s vodou, půdou nebo odpady. V pravidlech podle Grety zkrátka nic jako uznání neexistuje. Je to fakt divná doba a divný svět.
Převzato, kráceno, Idnes.  

P.S. Dlužno připomenout, že i díky A.V. a jeho politické partě, je nemocná unie ve stavu, v jakém je. Deficit demokracie, svobody a prosperity je stále citelnější. Má na tom lví podíl stejně tak, jako na našem bohužel členství. Pokud je tedy tato doba divná, a svět též divný, jak píše Vondra v závěru, pak je to i prakticky třicetiletou prací politiků jako Vondra, včetně Saši samotného!  

To „bohužel“ podtrhuji a s nadšením zdravím od královského Sherwoodského lesa v anglickém hrabství Nottinghamshire, ze země, která prozřela. 
 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(9.3.2020 23:48:03)

Blani opet dekuji a k tomoto se musim vyjadrit.Ta holka podle nas je mentalni chudak,zrejme neni schopna chodit do skoly a vzdelavat se...I can be on and on,ale radeji toho necham.A opet tato situce dokazuje,na jake urovni mame europoslance,zrejme mentalne na stejne urovni.....je mi z toho zle....jak jsem jjz psala,moc se bojim o vsechny nase deti,do ceho je tito vudci zenou.Anglii fandime,maji rozum...Krasne Ceske prislovi,.....kdo utece vyhraje.Preji hezke dny 

(10.3.2020 09:02:43)

Greta je VĚC, které nás fascinuje a není to v dobrém. Je mi jí líto. Moc líto. Tady na ostovech se mi líbí, že původní obyvatel je pořád hrdý na vlastní vlajku, na královnu, historii a snaží se bojovat za budoucnost. Bohužel, původních je tu stále méně... , ale tuhle bitvu s EU ostrované vyhráli a já jím to tuze moc přeju! 

(9.3.2020 23:42:31)

Blani opet dekuji a k tomoto se musim vyjadrit.Ta holka podle nas je mentalni chudak,zrejme neni schopna chodit do skoly a vzdelavat se...I can be on and on,ale radeji toho necham.A opet tato situce dokazuje,na jake urovni mame europoslance,zrejme mentalne na stejne urovni.....je mi z roho