Je to šílený, ale je nejrychlejší | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Je to šílený, ale je nejrychlejší

Zveřejněno 9.9.2020

Mezinárodní finále Čokoládové tretry na Zlaté tretře v Ostravě je za námi. Dala sem si chvilku pauzu. Sedím na břehu Štrbského plesa, koukám na Eli, jak trénuje ukrutný výběhy kopce za zády, řeším, kde zítra v centru Košic zaparkovat karavan, jedeme tam na super sprintersko-skokanský dvojboj, a… snažím se z hlavy vytěsnit to včerejší šílenství.

Tu vřavu, ten řev, ta světla, televize a hurónský potlesk. 
To štěstí. 
No ano, vytěsnit jen proto, abych byla objektivnější.
Jde to? 
Má to cenu? 

Rok závodění za námi. Vítězství ve finále ČT na mýtickém mítinku Zlatá tretra je… splněný sen. Je odměnou. Je zadostiučiněním. Je odpovědí. Je potvrzením. 

Je ale také vstupenkou na nejslavnější mítink v newyorské atletické aréně snů, na závody o titul titulů: Nejrychlejší dítě planety. Leden, únor 2021. Trenér nastavil tvrdé limity. Aby naše účast měla smysl, musela stlačit Eli čas pod 17 vteřin. A má pár měsíců na další zrychlení :-)

Poděkování patří především Eli a jejímu trenérovi, mentorovi a masérovi, a řidiči a bodyguardovi a konejšiteli a… atd., však víte. Poděkování patří trenérce Erice z Dukly, Barušce za asistenci a pak všem partnerům a sponzorům. 

Jardovi za Vittel, Perrier a Pago, Braňovi za Hammer Nutrition, Radkovi z Addera sport za kolobrndy, Míše z Harney and S. za voňavé čaje, Nikče za kontakty, Alessandrovi z DGSport Dolomiti za nejlepší sportovní hadry a boty, Míšovi a Katce z píseckého Fiatu za bydlík a plechovku, pak také Helence, Romanovi, Mileně, Sonje… za příspěvky na GFM.

Jestli se ptáte, proč Eli vyhrála, pak říkám se vší skromností, protože je nejlepší U7 sprinterkou v Čechách a na Slovensku. A taky díky holkám, které jsou s ní na jedné z fotek ve fotogalerii. Soupeřky. Dalších sedm malých sprinterek. Ukrutně rychlých kamarádek, zvláště Silvie letěla nádherně! Byly skvělé a vytvořily závodní podmínky, které E-lišku vytáhly k fenomenálnímu vítězství, ze kterého pár FOTEK přinášíme tudy!   


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(15.9.2020 12:44:27)

Blani, Eli

velká gratulace!!!! Sleduji vaši cestu, nepíši komentáře, fandím z dálky a ted tu sedím a tečou mi slzy. Holky, moc vám přeji,at se vám vše daří, jak si přejete a vaše cesta je jen VAŠE.

Blani,děkuji moc,že se s náma dělíte o střípky z vašeho života.

Veronika

(15.9.2020 16:22:58)

Milá Veroniko... jedno je jasný nad slunce: DĚKUJEME! Moc! 

(11.9.2020 19:53:33)

Elisce moc gratuluji!!! Ma velky talent, to nechcete slyset, ja vim, ale ma... taky super nebojacnou dravost a soutezivost v sobe!! At je dal stastna!!!

(12.9.2020 10:19:40)

Děkujeme, Zuzko, byl to super závod, ale... opravdu nemá talent :-) Je to vydřený a v tomto případě za vítězství dokonce může hlavně DRIL a TECHNIKA, kteoru pilovala ještě dopo před finálem. Vyhrála hlavně díky ní... :-)))) 

(13.9.2020 15:17:43)

Talent-netalent, styl behu ma Eliska perfektni a svaly ji na telo tez nenaskakaly samy

(13.9.2020 15:20:29)

Nedopsal se cely text - proste Eliska leti s ohromnou lehkosti. Ale chci se zeptat, jestli se nebojite, ze si tou kazdodenni velkou treninkovou nalozi Eliska neopotrebuje telo predcasne? 

(13.9.2020 19:47:27)

Víte, asi tohle je náš pohled: dřív děti od rána do večera venku. Lezou po stromech, lezou do roklí, staví skrýše, tahají vše možné sem a tam, od rána do večera. Mnohé pomáhají doma, na zahradě, na poli, v sadu, prostě makají. Dnes jsou děti ve škole a doma. V autě a na kroužku... nějakém. V družině a u televize. Bez pohybu. A když, stojí ten pohyb za prd. Eli trénuje 1-2 hodiny denně, 6x týdně. Mnohonásobně menší záběr, než měl můj muž jako dítě tím výše uvedeným. Má ale 100x lepší stravu, než jsme měli my. Dohlíží se na pestrost pohybu, vyrovnanost příjmu a výdeje, na správnou konstrukci, osvalení, vývoj všeobecný i konkrétních partií. Na to dohlíží sportovní lékaři. Jistě, k tomu má ještě mnoho hodin onoho řádění venku, ale den není nafukovací, je to jeden soubor. Rozmanitost, hra, naproti tomu jistě dril, úkol, pečlivost v technice. Děti jejího věku a jiných sportů již dávno reprezentují na nejvyšší úrovni, trénují 5-6 hodin denně v neskutečném zápřahu, tudy nejdeme. Dnes máme, společnost okolo, pošramocené pohledy na věc, znám maminky, které nabádají děti k pozoru před deštěm, co kdby... k pozoru před rozcvičením se před závodem, aby se mazel neunavil... atd. Degenerují nám i mozky :-) proto děti, jako je Eli, a jejich rodiče, mnohdy vypadají jako exoti... Představte si, na důležitých závodech na Slovensku za mužem přijde slečna a ptá se, je pravda, že Eli má na břiše pekáč buchet? Holky si tu o tom vypráví, dodá. Muž říká, že asi jo, však má ucelený trénink. A ona ho dorazí dotazem (také atletka): A proč? Proč má ten pekáč? Je to dlouhá odpověď, co jse teď napsala, ale měla by být ještě delší :-) si myslím. Snad je to více pochopitelné z dalších textů v této kategorii... třeba o silovém tréninku. Krásný večer!    

(13.9.2020 20:27:31)

Dekuji za vysvetleni. Prave ze jak nevidim do Vasi kuchyne, predstavovala jsem si Vas trenink prave tech 6 hodin denne. Takto s Vami plne souhlasim, mam podobne zkusenosti. Jeden extrem vedle druheho, jako by uz lidi fakt nemeli mozky. Svoje

(13.9.2020 20:42:57)

Chápu, a právě proto se snažím hodně psát sem, v sekci o Běhání je o našem náhledu nemálo a budu i přidávat. Jinak máte pravdu, svět se v mnohém postavil na hlavu... 

(10.9.2020 09:55:17)

Chci přivézt kus tý čokoládový kopačky. Hezčí dárek nám Eli k narozeninám dát nemohla!!!

(10.9.2020 11:24:06)

no však jo, je to tak, pánové! Čokoládu mame v lednici, ale ta moc nechladi  :-)  

(10.9.2020 12:18:59)

Jo aha, Líza hraje fotbal...:-))

(10.9.2020 16:37:55)

neser.e  :-) 

(9.9.2020 20:37:38)

Eli je neskutecna. Zdravim i Miu, určitě fandila, jak blazen. Posilam spoustu energie a pozdravu. 

(9.9.2020 21:42:12)

Ahojky, děkujeme moc! Všichni zdraví, těší se na Budějky a Mia... ta běží s Eli v sobtu už v Praze :-) Krásný konec léta! 

(9.9.2020 20:33:37)

Malá atletka je krásná po mamince...radost na fotky pohledět. Její talent je pěkná míchanice, něco tam plivly geny rodičů, ale stejně většinu tvoří vlastní píle, radost, odhodlání, bojovnost, mrštnost i snové bezchybné pohybové stereotypy. Tělíčko atletky je malý pochodující či spíše běžící anatomický atlas pro mediky, moje odborné srdce plesalo. No a k tomu přilepený ty andělský křídla!!!!! Stále mám husinu při vzpomínce na Elišky finiš, prostě koncová delikateska infarktová - málem mě střelilo :-))))) Pusu Vám všem ❤️❤️❤️❤️ do Košic a opačným směrem ❤️❤️ Barušce a Maxíkovi (to bylo taky kouzelný setkání).

(9.9.2020 21:41:15)

Jani, kamkoli přijedeš fandit, vyhraje! Jsi její Šťastná hvězda a my moc děkujeme za ta krásná  slova! Vidíme ty věci... vlastně stejně :-))))

Pusu ze Štrbského plesa a zítra poo prosím opět... držet prsty! Skok do dálky a 60m sprint! Moc Tě všichni, a Jiříka, pozdravujeme!