Kluci z garáží… | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Kluci z garáží…

Zveřejněno 21.1.2021

Amerika se rozkládá. Dlouhodobě a zevnitř. Vlastní lidé ji rozkládají. Ničí. Farizejsky káže o demokracii všude tam, kam noha vojáka US Army vstoupí, ale sama ji má tak žalostně málo. Donedávna nepřiznaná, pokrytecká manipulace z hlav několika kámošů z garáží, je dnes natolik otevřená, drzá a nezastavitelná, že lze hovořit o nezvratitelných změnách v řízení státu i společnosti samotné, v určování chodu dějin už nejen amerických.  

Ale kdepak, to ne pro nedávné vítězství (manipulací) jednoho kandidáta, a prohru díky jiné manipulaci toho druhého, ale prostou pravdou o pravém vítězi prezidentského klání! Především prohrál Američan. Prohrála kdysi respektovaná pravidla a hodnoty. Vyhrál oligopol FATGA.    

Po přečtení článku „Americké volby vyhrál oligopol FATGA“, překladatele a pedagoga A. Tomského, který žil a učil v Británii, vedl nakladatelství Academia i nakladatelství Národního divadla, tedy člověka nejen „vidícího to, co máme před nosem, ale i snažícího se bojovat proti tomu“, jsem nemohla usnout. 

Že jde celá západní civilizace do kopru už dlouho a co rok umí zrychlit, se už i učí všude tam, kde mají oči otevřené, dávno to není tajemstvím. Že na čele pomatených statečně pochoduje zmatený americký demokrat, do zad postrkovaný levicovým pokrokářským aktivistou, to snad vidí i slepec. Tomský říká: „Pod ideologií politkorektnosti se v USA vyhlašují naprosté nesmysly o genderu, rase a dějinách západní civilizace.“ A dodává: „V Americe se zhroutil normativ protestantských církví a nahradila jej progresivistická, částečně marxistická ideologie, s níž téměř polovina národa nesouhlasí. Tato tragédie se pomalu přenáší i k nám.“

Nečetli jste to? Nechápete sdělení? Nerozumíte mu? Vidíte to opačně? Považujete Tomského článek za hloupost? Kdo z nás umí odpovědět nahlas, srozumitelně a podepsat se pod tu odpověď? Máme to vše před nosem, ale nebojujeme, ani za malé úsilí nám to nestojí! Jsme stádo ovcí? Nejspíše ano. 

Ach ano, možná je to jinak, možná je vám Tomský volný, možná konzervativcům nevěříte :-), pak, co třeba Jan Macháček? Bývalý disident, signatář Charty 77, respektovaný novinář. Zklamu nebo potěším, ale vidím to podobně, ačkoli je Macháček jistě v politické a světonázorové ose ukotven poněkud… jinde.  

Z jeho článku, který v podstatě přeložil z The Spectator (původní název The tech supremacy: Silicon Valley can no longer conceal its power), a pojmenoval ho „Big Tech a Silicon Valley už mají veškerou moc“, vyčnívá věta, která by neměla zapadnout. Možná si ji ani nevšimnete, možná ji (pro klid v duši) raději nepochopíte nebo nad ní mávnete rukou. Však máte jistě Facebook, vyhledáváte či mejlujete v Google a… kdo nemá alespoň jeden kousek od Apple, není dostatečně IN – tudíž, co je na domluvě o ovládnutí (nejen) americké demokracie Mattem, Jeffem, Markem a Larrym, tou partou nejbohatších levičáků z garáže… nebezpečného? Je to i vaše námitka?

Pořád si myslíme, že je vše ok a necítíme se těmito platformami nikterak ohroženi. Souhlasíte? Ano, jsme ovce. 

Půjdu asi opět proti proudu :-), ale já tu větu raději podtrhnu: "Platformy Facebook, Amazon, Twitter, Google a Apple - zkráceně FATGA - ovládly veřejnou sféru způsobem, který lze srovnat pouze se silou katolické církve před reformací.“ 

No kurva! Mám z toho husí kůži. Mám z toho strach. O to více, pokud si ve stejném textu přečtu emblematickou větu George Orwella: „Abychom uviděli, co máme přímo před nosem, je zapotřebí vytrvalého úsilí.“ 

Vím, není to lehké, ta odvaha a vytrvalé úsilí, kde to dnes pobrat…, zvláště pak, když ti, kdo „vidí a úsilí vynaloží“, když tito nemálo trpí. Pokud přežijí. Jako..., například jako Roberto Saviano, žijící mimo svůj domov pod neustálou policejní ochranou již patnáct let od momentu, kdy poprvé vydal knihu o italské mafii. Jeden příklad za všechny. I on ale onu bolestivou Orwellovu větu použil v jednom z jeho děl.  Saviano není ovcí.  

Není bezpečné vidět pravdu a psát o ní. Jako ovcím je nám tak dobře, přeci.  
Absurdní začátek roku 2021.


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(22.1.2021 02:52:00)

Zdravim Blani z korumpovane zeme,lepe bych to nenapsala., myslim ten vas clanek.Jen dodavam,ano uz je to i u vas.Sledujeme s manzelem co se deje v tech krasnych Cechach a pojima nas hruza.Proste nas budou ovladat dokud se nenajde ten....strong leader .A pak to bude zle.

(22.1.2021 08:32:14)

Pěkný den, Jitko, zdravím do USA! Víte, píšu to často, já nevidím světlo na konci toho tunelu. Mám okolo sebe hodně dobrých lidí, slušných a pozitivních. Oni vidí světlo všude. Závidím jim to. Vidí naději a řešení a šanci. Je jim jedno, že to vidí už roky, a nic se nezlepšuje. Je jim dokonce jedno, že to jde do kopru stále více. Nepřipouští si to. Zaslepeni tou jejich laskavostí a nastavováním druhé tváře. Jsou stejnými tvůrci oné děsivé doby, jako jmenovaní kluci z garáží... Dávají zlu prostor, protože nevěnují úsilí tomu ho identifikovat, pochopit a vymezit se. Postavit se mu. Nejsem o moc lepší, jen o tom píšu... nic víc. Nemáme šanci na zlepšení...