Nesplnitelné přání? | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Nesplnitelné přání?

Zveřejněno 18.5.2020

Vzpomínám si, jak ukrutně jsem se rozčilovala doma, kde nám obec škudlilka nechala odstranit kontejnery na odpad ze dvou parkovišť, jedno před kempem, druhé před lanovkou na nejvyšší horu Dolomit. Denně o sezoně i přes tisíc aut. Odpadky všude. A pak, že by bylo príma se zapojit do Zeleného dne. 

Tzn.uklidit za ně ten bordel, co turisté nadělají. Bylo to neuvěřitelné, co vše se dalo najít a kolik toho bylo. A to by se jistě každý jeden turista ohradil, že on ne, že on milovník panenské přírody ze seznamu Unesco. Prase vedle prasete! Uklízet to musela naše rodina a pár jedinců ze Sottogudy, protože jinak… co Ital (výjimky jsou statistickou odchylkou), to megačuně, a péče o veřejný prostor je jim prakticky cizí. Chtěla jsem tenkrát ten náklaďák hnusu vyklopit před barákem našeho starosty vykuka! 

Pak to roky pokračovalo, denně se po turistech sbíralo tolik odpadků a psích bobků, že jsme tím naplnili jednu popelnici! Denně! A odvoz platíme my. Drahý odvoz. 
..............
Střih. Zámek. Na podzim hrabeme park. U zdi, která uzavírá celý areál, a sousedí v jednom místě s prostranstvím před konzumem, bylo odpadků (naházených k nám) na popelnici. Opět. A opět náš odvoz. Při jarním tání a hrabání opět popelnice. Nyní prakticky co týden naplníme popelnici JEJICH odpadem. Z 99% jsou to láhve, pytlíky, obaly, krabičky od cigaret, staré hadry, bota, deštník, nebo i celé tašky plné odpadků… 

Ano, jsou to cizí odpadky na našem pozemku, odpadky, které posbíráme, naplníme tím popelnici a v pátek otevřeme bránu, aby ji odvezli popeláři. Na popelnici musíme umístit zaplacenou bakelitovou známku. Než přijedou popeláři, nikdo neví v rozptylu půl dne kdy, známky ukradne soused. Chmaták starej. Už jsem o tom psala. Jako je to normální? 

Jako je možný všechna ta čuňata požádat, aby si svoje odpadky neodkládali do zámeckého parku?

Je možný, aby se (bohužel, projíždějící to nejsou) někteří místní kulihráškové a vyčůránkové ponořili do tajů respektu a slušného vychování a vlastní odpad uložili do vlastní popelnice? Vím, že někteří z obce to tu čtou a sledují – tudíž, je to fakt NESPLNITELNÉ PŘÁNÍ, nedělat to, co nechcete, aby jiní dělali vám?


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(18.5.2020 22:12:44)

Stare Ceske prislovi Blani....KOMU NENI Z HURY DANO V APATICE NEKOUPI....Prasata do chliva.U nas je to stejne

(18.5.2020 22:18:39)

Já vím, ale stejně... Copak neučíme děti to nedělat, pak to vidí a musí uklízet... a ptají se. :-(