Zátopkova 10, zlaté zklamání | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Zátopkova 10, zlaté zklamání

Zveřejněno 11.8.2020

Tým vyráží na sobotní GRAND TOUR po ČR za závody. Dopoledne má v plánu Starou Boleslav a lesní běh na 500m v rámci Z10. Sluníčko krutě peče a je jasné, že to nebude jen tak. Posléze přesun na sever. Navečer se v Liberci koná první díl běžeckého seriálu Night Run. A v neděli ostrý Summer Virtual Games na 500! Ale pojďme zatím do lesa, je tam alespoň trochu chládku. 

Eli se potkává s kamarádkou Šárkou a kamarádem Albertem, dost spolu blázní, ale času mají habaděj i na rozcvičení a atletickou abecedu. Trať je rychlá, udusanou a úzkou lesní stezkou, jen nešťastně vymyšlená s otočkou po 250m. Eli sprintuje zpět tak, že kličkuje mezi pomalejšími a pomalými, které potkává v protisměru, a kdy děti si prostě neuhýbají…

První nešťastný moment závodu. Velmi nebezpečný moment závodu. Následky mohly být katastrofální, kdyby sprintující dítě srazilo jiné… sprintující proti! 

Eli si dobíhá pro první místo a radují se i její kamarádi. Šárka ze stříbra a Albert ze zlata mezi kluky. Radují se ale předčasně. Bohužel, další přešlap organizátorů a velmi, ale velmi nešťastný moment. 

Po dlouhé době, co na pódiu v podstatě visí zlomený Zátopek, jeho papírová podobizna (lidé se s ním fotí, v pase ho zlomí a tak zůstane) se pan P. ptá pořadatelů, zda by nebyla lepenka, že by ho opravil, aby to nebyla taková ostuda. Pořadatel mrkne na Zátopka papírového, na mého muže, pokrčí rameny a se slovy: „jak myslíte“, mu podá lepenku. No budiž… Zátopek se rovná v pase. 

Eli potkává i zde své fanoušky z instagramu, společně se fotí a čekají na vyhlášení a stupně vítězů. 

A tady to organizátor též nezvládl, ale absolutně! 
V místě citovaná… genderová rovnost, od podlahy nesmysl, ale zde dokonale dotažena do takové pitomosti, že se Z10 připravila o nejednoho (dnes malého) běžce pro příští ročník. Jak se to organizátorům povedlo?

Na všech závodech, co kategorie věková, to běží chlapci a dívky někdy samostatný start, někdy spolu. To neva. Vyhlašování je v 99,9% po kategoriích a chlapci zvláště, dívky zvláště. Někde nacpou na mini stupně vítězů nesmyslně chlapce i dívky spolu, po kategoriích věkových. A tak, když se na prvním místě za chlapce umístí hromdopolice a za dívky křehkývánek, je jasné, kdo malinký stupínek opanuje a kde se bude dívka krčit. Takovou blbost pěstují například na Běhej lesy. To je ta jedna desetina procenta akcí. 

No a pak tu je Zátopkova 10. To musí mít jeden opravdu vykoumaný, aby zničil den tolika nadšeným malým běžcům. Nikde si o tom v propozicích nepřečtete ani slovo, ale když volají na stupně vítězů, například kategorii naší běžkyně, prohlásí „vtipně“ spíkr, že stírají genderové nerovnosti a tak… vítěz běhu chlapců je na bedně najednou druhý. Jedno, že vyhrál, prostě je stříbrný v nějakém pošahaném pokusu srovnávat nesrovnatelné! A druhá dívka na cílové pásce? Dík organizátorům na bednu nedosáhne. Předběhl jí totiž kluk! Tolik breku a nešťastných prcků jako na Zátopkově 10 nikde nepotkáš!  

V další kategorii spíkr (jinak prý fakt dobrej), pronese, že se dívky nechytají vůbec (sic!) a první tři místa patří klukům. Ale chlapci i dívky se přihlásili do své vlastní kategorie a s tím i běželi! A kategorie znamená Věk a Pohlaví! Nikdo, ani ve zlém snu, by nepředpokládal takou lumpárnu. 

Tohle je DISKRMINACE, ne genderová rovnost! Bože, já se z toho fakt… kam to ten sport spěje. 

Ale čemu se divit, když samotná atletická federace v USA tiskne trika s rasistickými hesly, ofiko je prodává, a je tlačeno na pořadatele Olympiády, aby byla povolena politická vyjádření sportovců formou různých nápisů na dresech, formou deklarací proti tomu či tamtomu, či formou povalování se na zemi či úprků ze stadionu při národních hymnách! Chudáci sportovci, kteří chtějí jen poctivě sportovat a nebýt zatahováni do štvavých kampaní, případně vydíráni, když se oněch kampaní neúčastní. Kam až to může zajít, ukazuje nejen americký basket, ale také černý král F1 Hamilton s jeho afirmativními akcemi! 

Z10 má za sebou svůj 4. ročník. Má šanci na zlepšení, ale za nás zatím absolutně nejhorší akce roku. Podotýkám, že popsané platí pro dětský závod, dospěláci to až na zlomeného Zátopka měli úplně jinak, bez všech těch bot. Uvidíme, co bude navečer v Liberci. 
 

Fotogalerie! 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(11.8.2020 17:27:16)

... a proč myslíš, že byl Zátopek v pase zlomenej. Nemohl se na to koukat, jak mu bylo stydno 

(11.8.2020 20:41:46)

Ano, prý se to tak mohlo i zdát... :-( nebylo by divu...