Maminko, já to moře vypiju | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Maminko, já to moře vypiju

Zveřejněno 31.8.2019

Potřebovali jsme TO. Muž nemluvil o ničem jiném měsíce, ale já mu tolik nevěřila. Až teď, několikátý den na cestě a už vím, o čem mluvil - je to TO být na cestě. V našem případě pak je TO násobené cestováním obytným autem, protože prostě takhle to u nás má být :-) Jako tenkrát v Africe, nebo kdesi na konci světa v západním Portugalsku, či v Severním Irsku, kde se Eli naučila chodit, prostě… nám je na cestě dobře, já na cestě píšu a ještě spojujeme příjemné s užitečným. 

Ano, i tato cesta je malou expedicí za novými zdroji i spolupracovníky, ale o tom až příště. 

Stáli jsme dnes večer na břehu sladkého moře a objímali se, a bylo nám luxusně. Čtete dobře, není to chyba :-) Eli jako obvykle ochutnala opět vodu z moře a opět chtěla prskat, jak je slaná. Dnes ale nemohla ani vykřiknout brrrrr! Pila vodu téměř sladkou! 

Jak je to možné, když jsme na severozápadě Finska, na břehu Baltského moře, okrajového to moře Atlantského oceánu?! Koukám na rákosí a jiné jezerní rostliny a… už si vzpomínám, jasně, on je Botnický záliv, severní část Baltského moře, nejsladším mořem světa. Divné? No ano, díky srážkám a přítokům je voda na jihu zálivu v okolí Aland brakická, tj napůl říční (4 až 5 ‰), a v jeho nejsevernější části, kde právě nocujeme, jde již o v podstatě normální říční (sladkou) vodu (1 až 3 ‰). Proto sladkovodní druhy fauny i flory! 

A ještě pro zajímavost, slanost Mrtvého moře (které je vlastně bezodtokým jezerem) je cca 330 ‰, průměrná salinita moří je 36 ‰ a tady prostě jen 1‰! 

Mimo pracovní povinnosti jsme přijeli na lov, přesněji rybolov obrovských příšer, říká Mia. Indiánky jsou podle toho i vybavené a věří, že chytnou buď velrybu, nebo mořskou pannu, případně by nevadil odlov i Malé mořské víly Ariel. Prý pokud nebude mít moc kostí, zbaštíme i tu. 

Pokud se na háček chytí Ariel, bude to asi jedna z posledních původních, rusovlasých a normálních, protože… idiotské nápady vládnou světu a Američanům obzvláště :-( Bojím se, jak za pár let dopadne Ježíšek nebo Sněhurka. Možná i ty přebarví :-( 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(31.8.2019 08:19:51)

Cesta je pro Vás život :-) a my můžeme být takto na cestě společně s Vámi. Baruška sdílí krásné fotky Hobitína a já pohledem z okna musela bolavě konstatovat, že je komplet mrtvý a suchý další obří smrk... Pan J. se toulá v blízkém pohraničí a sdílí fotky doslova gigantických praváků, oko se potěší, ale okamžitě si uvědomuji několik týdnů dozadu drobnou zprávičku v médiích, co ji Rusové tek vehementně popřeli a z velikosti hřibů mne jímá hrůza... Začal poslední víkend prázdnin, krásně slunečný. Mnoho pozdravů Vám na sever! PS: tu "novou" Ariel jsem taky zaregistrovala a blesklo mi hlavou cosi o tom, že svět se v pr... obrací :-(

(31.8.2019 20:15:19)

Janičko, moc pus z jednoho nekonečného jezera za Polárním kruhem na severu Finska, kde právě nocujeme. Ráno se jede rybařit, tak uvidíme :-)  Od toho Ruska, co popřelo "proč rostou houby", jsme jen pár kilometrů, od domova téměř 3 000 a dnes Tobě a panu J. moře pozdravů. Mimochodem, kdyby se proti kůrovci zasáhlo, když bylo třeba, před osmi lety na Šumavě, když tam zelení demonstrovali vlastní tupost přivazováním se ke stromům a poškodili, co poškodit šlo, bylo by to dnes možná vše jinak... Bohužel, lidí jsou ovce, média tupě skočila na špek idiotům z hnutí duha, političtí kariéristi ala Sobotka a Bursík si vydělali, zničilo to dva ředitele NPS... a dnes si to užíváme po celé republce :-(