Třetí zmínka a... doznání | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Třetí zmínka a... doznání

Zveřejněno 7.8.2019


Tati, tatínku, to by tak bylo něco… bydlet věčnost na zámku, ve vysokých komnatách, a s velkým parkem, kde bych s Miou jezdila na koních a Maxík by lovil veverky prakem. To by pánečku bylo, tatínku. A kdyby tam náááhodou přišli jako nějaký cizí princové, teda kluci, tak neboj, bych jim řekla… až naprší a uschne, pitomciiiii :-)

Která malá slečna nechce být alespoň chvilku Popelkou s Juráškem, trochu princeznou i tou drzou malou holkou z lesa zároveň, která nechce tančit na slavném bále a mít korunku v zapletených vláskách…? Která?! 

Splnit takový sen za cenu mnoha odříkání, za cenu ukrutné práce a putování přes kus Evropy pořád sem a tam, za cenu… kterou ale nejenom vyváží, ba nekonečně mockrát přebíjí ta světélka ve šťastných očích, to jančení okolo i uvnitř, anebo nejkrásnější úsměv na rtech, když po náročném dni usínají, splnit takový sen je sakra výzva! 

Ale kdepak, nerezignujeme na horské divošky, na indiánky, co se koupou v ledovcových potocích, kdepak, jen jim k tomu přidáme pár měsíců v roce něčeho námi dospělými snad i nepopsatelného… Dva domovy :-) Muž mi první noc na zámku povídal, že pro něj, chlapa se srdcem kluka, je to cosi jako plavit se na fregatě kapitána Cooka, o kterém přečetl nekonečně příběhů v edici Knihy Odvahy a Dobrodružství. Prostě… sen. Splněný sen! Pohádka. A co to bude teprve pro naše děti! 

Na zámku barokním, kdysi středověké tvrzi, dnes z větší části po přestavbě rokokové… vnímám najednou minulost citlivěji, snad i vlastními kroky po kamenném schodišti, a hledám ztracené vzpomínky. V portálu s vytesaným erbem, ve vedutách z dob dávno minulých a v tajemných zvucích, které nás doprovázejí celou noc… se pokouším vstoupit do jednoho jediného dne, jednoho jediného, ale od rozbřesku do noci, každý rok po osm století zpátky. 

Vstoupit potichu, abych mohla potkat kdysi místní s momenty jejich štěstí, nahlédnout pod ruku šičce, co středověký plášť strážci tvrze zdobila, vnímat třeba i zmar změn pobělohorských nebo momenty bujaré radosti z rozených dětí, přivonět pokrmům, které z darů okolních luhů a hájů kuchtíci připravovali, vidět skákat koně s dlouhou hřívou přes vodní příkop, který zámek, pardon tvrz kdysi, celou celičkou chránil. 

Může vás napadnout, že jsme se zbláznili. Ale ano, máte pravdu, kdyby tomu tak nebylo, už sedm let tomu nazpět, nebylo by dnes ani tohoto vyprávění a vašich návštěv mého portálu :-) Dokázali jsme se zbláznit, a je to pro nás ten největší dar společného života. Pozitivní bláznovství. 

Jedna z prvních stránek mé čtvrté knihy nese dotaz, kterého jsem se 35 let bála. Hlavně, ať se mi nikdo nezeptá, když už jsem smysl onoho dotazu objevila, ale náplň mi stále unikala. Hlavně, ať se nezačnu ptát já sama sebe! Pak se mi jednou zeptal muž a já jemu i vám chci povědět, že už mám odpověď na otázku, zda mi někdo dal kořeny v mém životě a zda mi dal také křídla. Až do dospělosti tomu tak nebylo, jistě to znáte i někteří z vás, ale dnes mám nejen kořeny pevně nejpevnější v mojí nové mladé rodině, ale ON mi dal navíc obojí, on mi dal především důvod k žití, dal mi křídla. I proto jsme dnes a tady. I proto ten zámek :-) Blázni?
……………..
Mimochodem, první jméno zámku odhalila Olga, druhá pak byla Žaneta, a to už před pár dny :-) Gratuluju! 

A mimichodem číslo dvě, chystáme na listopad velký zámecký slet marmeládových čarodějek !


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(22.8.2019 20:08:32)

Milá Blani, tak konečně našly princeznu, ani já neprozradím, napsala jsem na email.

Trochu ostuda, jezdívám nedaleko tam tam tudy. H.

(22.8.2019 21:39:01)

:-) už je to téměř neudržitelní, zdá se. Píšete maily, chodí sms, voláte a vlastně všichni máte pravdu! Už se chystá to video :-) Krásný večer! 

(14.8.2019 21:36:25)

No tak jo. Úplně potupně se přiznám, bo jsem se tady chvastala, že budu gůglit. Ne že ne! Gůglila! A vím stejný prd jako před tím! Jsem úplně v lese! A pořád stejně zvědavá kde budete vyhánět bílou paní! 

(14.8.2019 22:30:56)

Zatím to odhalilo šest účastníků :-) Ale jak jsem slíbila, už jen hodiny nás dělí od krásného videa, které to vše rozčísne :-) 

(9.8.2019 12:29:10)

Budou tam pohádkové Vánoce :-) a nejenom ty ❤️

(9.8.2019 15:52:04)

Víš, že pan P. už má místo na 3 (minimálně) stromky, které budeme zdobit :-) Dokonce to má už naměřené :-)  Letos jsou Vánoce jasný, tedy minimálně lokací! 

(9.8.2019 07:56:34)

Web a fotky, tak to bude super! Těším se moc! :-)))

Našli rádcové,nenašli, ale ten první obrázek jsem určo někde viděla,ale kde? Nevadí. Ale radost jsem měla, že jsem si správně tipla, že se jedná o něco podobného jako Karlštejn.

Blani, však už se učím pukrle, ano, naše zámecká paní. Jsem k Vašim službám. Zatím se moc nedaří (prsa mi převáží a jdu k zemi). :-)))

Krásné letní dny na zámku bo v Dolomitech  pod Horou.

 

 

(9.8.2019 15:46:56)

Krásné léto, Helenko, já v Dolomitech, mužík na zámku, makáme o 106 a když nenašli, pak brzo opravdu brzo sem šupnu odkaz na fotky i video :-) 

Budu se těšit na návštěvu a nechám natáhnout červený koberec přes celý park :-) 

(9.8.2019 03:20:37)

Krasa,gratuluji a nemuzu se dockat podrobnosti,pristi navsteva v Cechach na zamku ,doufam ze i ubytovani bude,nebo ne?

(9.8.2019 15:44:53)

Budu se moc těšit a ANO, máme tam 4 krásné velikánské pokoje s vlastním zázemím, a jeden královský apartmán... na kterém se asi dokonale vyřádím, protože ho mohu celý zařídit od podlahy a můj milovaný mi dal neuvěřitelně široký rozpočet :-) :-) 

(8.8.2019 09:58:01)

Krásný den, Blanko. Vypadá to skvěle. Jen také nevím, kde to je. Hledání jsem vzdala, bo mi na to nezbývá čas. Přeji celé rodince jen šťastné chvilky zde strávené :-)

(8.8.2019 10:11:40)

Už jen pár dní a pošlu sem odkaz i web i fotky :-) 

Děkuju a krásný den! 

(8.8.2019 09:42:23)

Jo,taková tvrz vám bude slušet! Fakt žijete Pohádku :-) Zkusím si půjčit koně :-) a přijedu . Jen pořád nevím kam ... by mě zajímalo jak to mohl někdo uhodnout :-):-) :-) 

(8.8.2019 09:55:12)

Hele divadélko mi tu nehraj, kamaráde, však si to uhodnul také :-) Ste borci, kdo to poznal jen podle fontány!!! Tak tedy, půč si v půjčovně koně a pojeď!!! A pokud sebou hodíš, o víkendu tam najdeš podkoního. Jede tam makat... už dnes odpoledne. 

(8.8.2019 10:15:34)

Jakože podkoní P.??

(8.8.2019 10:54:11)

Jakožejo :-)

Dnes ještě slouží turnus na záchrance, odpo vyjede a... do neděle je tam... Někdo musí vyhnat pavouky!