Volba prezidenta ČR 2018 | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Volba prezidenta ČR 2018

Zveřejněno 22.1.2018


Zmínila jsem se o tom několikrát na mém webu a kdysi, když jsem tam ještě byla, na FB. Zmínila a myslela, že tím je to uzavřené. Nebylo. Není. A nejspíše ani nebude. Při křtu mé první knihy se provozovatel kavárny, kde křest nakonec proběhl, stavěl na zadní, protože mu nevoněla paní kmotra. Při druhém křtu vrčeli na karavanu jiní, další zase odmítli přijít - ano, kauza kmotra :-), ale naopak přišel zajímavý mail: „Vážená a milá paní Milfaitová, omlouvám se, že v čase předvánočním píši - ale nemůžu jinak - jsem Vaše dlouholetá obdivovatelka - Vaše první knížka je prostě úžasná - nemohla jsem se dočkat druhé knihy - a teď jsem, abych se přiznala, úplně v šoku a smutná - můžete mi, prosím, vysvětlit, co Vás vedlo k tomu, že kmotrou Vaší knížky je Ivana Zemanová? Někdo, kdo je tak vzdělaný a úžasný jako Vy - vůbec to nechápu. Jejího muže nepovažuji a nikdy jsem nepovažovala za svého prezidenta - volila jsem pana knížete - a ostudy, hulvátství a lži, kterými nás tento pán "reprezentuje" už jsou dlouho za hranicí všeho, co ještě jde přejít. Je tolik úžasných lidí - proč zrovna ona?  Ach jo. Dana“.  

Dana má názor. Nejspíše i Petra, František a Simča. Taky Vonáskovi, sousedka a...  miliony jiných. Neumím napsat, jaký to ale ten názor mají. Nezajímá mě to. Nepátrám po něm. A pokud mi ho oznámí, mezi řečí či cíleně, beru ho jako názor jejich, respektuji a... a rozhodně z něj nevyrábím klacek na psa. Je mi fuk, kdo koho volí. Nesoudím druhého podle volby. Ani Danu nebudu odsuzovat a její volba mne nechá chladnou. 

Mám přátele, co razí silně zelenou notu, vážím si několika sociálních demokratů, ač jsem sama volívala ODS. Kamarádi propagují pana Babiše, dělají to dobře a já je neodsuzuji. Známá je zamilovaná do Havla a při každé návštěvě mluví jen o něm, jiná vzdychá při pohledu na Hilšera. Lidé tady okolo nás, kde žijeme, volí převážně "extrémní" Ligu Severu a nezávislost, ale komunisté tu mají silné zázemí také. Já to s nikým neřeším, a ačkoli ráda o politice rozprávím, ne z důvodu hledání sporu. Pokud mám někoho ráda, ať volí dle svého srdce a rozumu, však ho nemám ráda pro jeho politické přesvědčení.  

Nevzpomínáte, jak naši společnost rozdělila první přímá volba prezidenta? A jak poslední rozdělila Američany? Jak se nenáviděli lidé uvnitř rodin, kamarádi a partneři? Jak jedni vyhazovali druhé z práce a rušili smlouvy o spolupráci?!  Takového opovrhování! To jsme tak ubohé stádo hovádek, co se v mezilidských vztazích limituje politickou preferencí, a zbytek je válka…? Opravdu?!

Já mám ráda dobré lidi, hodnotné lidi, co něco dokázali. Blízkých si musím vážit. Jakmile někdo začne plivat po druhém jen kvůli volbě politika, pak… tuto hru já neberu! Nikdo nikomu do hlavy nevidíme, a i kdyby, není to snad jedno - máme právo na svobodu volby a výběru! Kdo to neumí respektovat, ten nemá můj respekt a jistě se bez něho obejdu. Ale nebudu ani takového člověka za jeho volbu nenávidět, špinit nebo poškozovat. 

Minulý týden potřebovali novináři moje vyjádření, koho prý budu volit. Do nějaké ankety. Poslala jsem ho. Neotiskli ho. Tak tady je: 
„Lidé se většinou „nebojí“ přiznat k volbě toho, kdo je momentálně in, poplatný době, reprezentuje mainstream, pěkně o něm hovoří různé vipky, a smeká před ním kdejaký guru či hrot vládnoucí mediokracie. Ne, nespletla jsem se, jsem přesvědčená o tom, že nám nevládne demokratická struktura volených, ale média v rukách rovnějších mezi rovnými. Koneckonců, sobotní jízda (po vyhlášení výsledků prvního kola) České televize a některých zpravodajských portálů, je více jak vypovídající.

Moje volba je stále stejná. A nestydím se za ni. Nevadí mi čůrat proti větru. Více si vážím odvahy volby, než počůraných nohavic. A ačkoli nemusím souhlasit se vším, co pan Zeman činí a říká, tak je to jediný kandidát, v jehož mnohých názorech rezonují moje pohledy na svět. Navíc si velmi vážím jeho choti, paní Ivanky. A kdyby mne pozval na podium, kde se budou tetelit i, či především, davy jeho odpůrců, šla bych s hlavou vztyčenou. V Čechách sice již nežiju, ale mým domovem zůstávají - proto a především v roce stého výročí naší samostatnosti nutno akcentovat, že naše země statečné zemany potřebuje. Už jednou v historii stál jeden zeman proti všem, a zdá se, že proti všem dnes stojí i prezident Zeman. Další důvod, proč neuhnout! Blanka Milfait. “   
 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(25.1.2018 15:06:23)
Blani, volíme s manželem stejně jako Vy a vždy se k tomu přiznám a stojím si za svým. Spousta mých známých volí také p. Zemana, ale boji se přiznat veřejně, protože mají strach z reakcí svého okolí a to je na tom to nejsmutnější. Zdravím pod Horu a věřím že zvítězí zdravý rozum .:)
(25.1.2018 16:38:04)
Děkuji Evi za vzájemnou podporu a držím nám všem palce. Držím je i těm, co pana Zemana nevolí, protože i oni žijí v Čechách a na Moravě :-) Krásný večer!
(25.1.2018 10:39:33)
čůrám stejným směrem jako Vy :-)
(25.1.2018 11:08:42)
Radovane, víte za co jsem ráda? Že tím směrem čůrají i lidé, kterých si vážím. Kteří něco dokázali. Kteří se nemusí stydět. Kteří mají pro svět přidanou hodnotu...! Jako Vy! Děkuju!
(25.1.2018 11:17:02)
přivádíte mě do rozpaků, já ještě nic nedokázal
(25.1.2018 14:10:34)
Skromnost je ctnost..., ale časem jsem se naučila, že pojmenovat věci a děje správným jménem, je důležitější! Mnohdy to za nás o nás nikdo jiný neudělá :-) Krásný den, kamaráde!
(23.1.2018 17:27:23)
Dobrý den. Píšu málokdy, ale teď musím. Také volím pana Zemana . Mé okolí je znechuceno mou volbou. Prý na nás bude eu špatně pohlížet a budeme mít málo zboží v obchodech. No, co na říct. Chce se mi zvracet. I z toho zboží.
(23.1.2018 19:49:19)
Evičko, to je primitivní odsudek... krámy budou stále plnější, protože je to zájem těch, co vládnou nad vládami a prezidenty, zájem velkých peněz. Pro ty, co plní krámy zbožím, jsme velmi důležití. Také z toho důvodu, že jsme na tom rok od roku lépe a lépe. A pokud nás cosi špatného nebude milovat? Pak je to jedině príma :-) Nad socialistickým přerozdělováním raději svobodu volby. Nad molochem, co sám sežere miliardy ročně, jen aby mohl buzerovat jiné, raději bohatší obce a nižší daně. Ale bohužel či bohudík, ani o jednom nerozhoduje volba prezidenta.
(23.1.2018 12:51:26)
Ahoj Meruňko, ani já nemám potřebu veřejně říkat koho budu volit . Ale protože si moje dobrá kámoška tak to dám do placu... volím pana Drahoše. Samozřejmě nemá cenu se teď zaobirat proč. Je to má volba za kterou si prostě stojím. A i já mám přátele, kteří volí stejne nebo jinak a i tak je mám rád... tebe nejvíc! Snad to nebude číst P. :-)
(23.1.2018 13:20:49)
Kamaráde, pan P. to číst nebude, ale prozradím mu to :-) Ale neboj, protože Tě mám taky ráda, domluvím mu, aby to neřešil :-) A jsem ráda, že se i přes opačné volby můžeme normálně bavit :-)
(23.1.2018 14:12:45)
Jsme přeci rozumný...sice je to závažná věc ta volba,ale nemůže stát nad přátelstvím!! A bez dobrejch kámošů to bylo přeci úplně v řiti a je jedno jestli by na hradě seděl ten a nebo tamten. ❤
(23.1.2018 19:43:21)
Milý Pecko kamaráde, já jsem dokonce přesvědčená, že pro dobrý svět okolo a v nás, je opravdu dobrý přátelství víc, než jakýkoli politik :-)
(23.1.2018 09:59:43)
Blani, souhlasím s vámi na stopro, volila jsem pana Zemana a budu ho volit i tentokrát, i když někdy zcela se vším co říká a dělá nesouhlasím. Stejně jako v prvních prezidentských volbách byl pro mne nepřijatelný pan Kníže, stejně tak je tomu nyní s panem Drahošem, ať si každý volí koho chce, i to snad patří k demokracii. Blani, jsem na vás hrdá, jste moc statečná holka a děkuju za vše jak jinak než s úctou.
(23.1.2018 10:06:59)
Dobrý den, Helenko, děkuji za zprávu! Vím, slýchám to až zbytečně často, že mnozí moji přátelé volí jinak, a dávají to ostentativně najevo během všech jejich rozhovorů s kýmkoli. A automaticky předpokládají, že budu přitakávat. nejspíše předpokládají, že není jiné cesty... Já o mé volbě nikdy nehovořím, s nikým se nehádám a nikoho nepřesvědčuji. Stejně tak ale nikým za volbu jinou neopovrhuji. Ani dnes bych o té volbě veřejně nepsala, nemám tu potřebu, ale ukrutně mě mrzí a bolí, jak "ti druzí" kopou okopy na bojovém poli, jak lže mediální svět, jak "ti lepší" dávají nám ostatním sežrat, velmi intenzivně, že jsme póvl, nuly, hlupáci a loutky... Ach jo.
(23.1.2018 00:17:04)
Dobry den,...vecer..proste Blanko nemate chybu.Jak to delate,ze mluvite stejnou reci jako ja.Oba s manzelem to citime stejne,volby mame trochu z ruky ale plne s Vami souhlasim , v teto dobe pro ty nase krasne Cechy je Zeman to nejlepsi co tam je.A mate pravdu,jak to dopadlo tady,je to desny ale i ja mam pratele na druhe strane nez jsem ja a presto s nimi komunikuji a doufam,ze ......ale o tom snad nekdy.Jo a tu Vasi knihu mi koupi moje snacha v lete a priveze.Musim pockat, pokud by mela problem ji sehnat tak se ozvu.....Budte stale sva...Vase obdivovatelka za velkou louzi
(23.1.2018 08:20:57)
Milá Jitko, moc pozdravů za Velkou louži :-) a jsem ráda, že nezůstávám s pohledem na svět jako kůl v plotě :-) Budu se těšit na léto!
(22.1.2018 16:16:17)
Ahoj Blani, já jsem Vás dostala letos po vánocích, ale o tom příště třeba v mailu. Jste statečná, ostatně jako vždycky. Já nesouhlasím se vším, co pan prezident dělá, ale je to volba pro mou zem nejlepší. Minule jsem nevolila nikoho. Pana knížete jsem nemohla a Zemana pro jeho, řekněme, samorostství také ne. Teď ale nejde o glazé rukavičky. Potřebujeme boxerky. Zdraví Helena - vášnivá hostitelka a vařička všeho, včetně marmelády.
(22.1.2018 17:01:32)
Helenko, dobrý večer, děkuju za zprávu! Jsem ráda za Váš úhel pohledu :-) Krásný večer z pod Hory!