Běžecké stopy v okolí Pohoří na Šumavě | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Běžecké stopy v okolí Pohoří na Šumavě

Zveřejněno 17.2.2013

Leckde si obce stěžují, jak je úmorné a finančně náročné udržovat zimní běžecké stopy. Vzpomínám si, jak jednou z Krušných hor zaznělo, že je to pro místní obce nemyslitelné… udržovat na 80 kilometrů stop.  Shodou okolností je to také 80 kilometrů stop, které udržuje jedna jediná obec na Šumavě – Modrava.  Že je to práce náročná nejen na lidi a jejich čas, ale též na techniku a součtem na finance, to je jasné. Stejně jasné na druhou stranu je, že kdyby ona zimní střediska stopy neudržovala, málokdo by tam přijel. Procházet se v metru sněhu nejde s běžkami, ani bez…, a co jiného lze třeba na zmiňované Modravě v zimě dělat. Udržované stopy pro běžkaře, dnes už nejen pro klasiky, jsou existenční nutností. Běžkař a jeho rodina do kraje přináší primárně peníze za ubytování a stravování, přináší ale také přidanou hodnotu ve formě udržení dobrého života v daném kraji. Jsem si jistá, že běžkař a jeho zdroje je horalům v zimním období rozhodně prospěšnější, než četné obecní programy na sociální stabilizaci lokality, než různé další teoretické podpůrné mechanismy.     

Pohoří na Šumavě naštěstí není zimním střediskem. Naše jediné parkoviště není přeplněné nikdy, a protože místní infrastruktura je hluboko pod bodem „nic“, láká k nám jen úžasná příroda a právě ona absence nájezdních hord. Přesto tu máme lyžařskou stopu. A ne jen nějakých pár ušmudlaných metrů parodie na stopu, vytlačených bagančaty :-) Máme super stopu! Od Baroňáku na Pohoří, rozbočky k Šancím, ke Kapelungu, směr  Stadlberg, Eichelberg a do rakouských běžkařských center. Je to paráda.

Dennodenně, nejen o víkendu, potkávám pohořskou krajinou jednotlivé běžkaře. Nevím, kolik z nich si uvědomuje, že stopu jim nepřipravila spádová obec z rozpočtu, nebo nějaký spolek z dotací, ale místní nadšenci!

Ano, nebýt Ericha A. a Petra Č., a jejich starého skútru, stopa by nebyla… Kluci stopu nejen před sněžením upravují, tedy upravují podklad, přejezdy přes potoky a nerovnosti… atd., ale tu sněhovou stopu poctivě a s nadšením vyřezávají celou zimu ve svém volném čase. A za vlastní! Za její využití se jim neplatí a nikoho o přispění nežádají. A právě podporu a přispění by si zasloužili! Myslete na to, až k nám pojedete na běžky. Můžete se stavit v čísle popisném 13, v mojí manufaktuře, a dobrovolný dar na údržbu místních tratí klukům zanechat zde. Jak je znám, budou si toho velmi vážit!


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit