Co jsme navařili a TopBlbDne | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Co jsme navařili a TopBlbDne

Zveřejněno 5.3.2020

První „Zlatou sérii“, ano, marmeládu se zlatem uvnitř, jsme dali světu v prvním roce marmeládového šílenství… bylo to k výročí korunovace královny Alžběty. Protože koruna Svatého Eduarda, která se na ostrovech používá ke korunovaci, je ze zlata a vzácných kamenů, nešlo zlato nepoužít :-) 

Vzpomínám si, že jsme dokonale zlatou marmeládu vzali na trh U vrby v ČB. Jen tak. Ukázat ji. Psal se rok 2013. Byla malinká a stála několik set korun! Do hodiny bylo vše prodáno :-) Nedávno jsme ji představili v Itálii, naše sicilské citrony Interdonato di Messina s certifikací IGP a zlaté lístky o dvaadvaceti karátech. Opět se po ní zaprášilo. 

Jeden by se ptal, co za tím vším je :-) Třeba marmeláda jménem Krvavé nebe nad Pohořím, kterou jsme dali na trh jako rozloučení v naším prvním společným bydlištěm, stála téměř tisíc korun, a vyprodáno. Marmeláda jménem Klenot, dotovaná koňakem, který je i pro Francouze pokladem, a směsí z nejlepších fíků a švestek, z jejíž ceny se též mohla točit hlava: a vyprodáno. A když se mě novináři ptají, co nám leží ve skladech… a neprodává se, musím se usmát pod vousy. Nemáme sklady. Mnohdy nemáme marmeládu ani na naší snídani. 

Včera jsem si na to vše vzpomněla, když jsem se zastavila v Makru pro cukr. Procházím okolo jednoho regálu, kde je strašná hromada slevových cedulek červeno žlutých, přelepováno, škrtáno, vše nepřehledné a… nesympatické. Přibrzdím, nakouknu, komu se tam tak mstí, a tu zahlédnu, příznačně vedle krabic sajrajtu od Dr.Oetkera, jakési zavařeniny. Totální výprodej pro nezájem. Zavadím o ně očima, ale už i toho lituju. Kdo četl PPDV, tak na str. 60 a 61. jsem už tenkrát napsala více :-) Jdu raději dál, protože jak říká můj muž, každý jde vlastní cestou dobrovolně… 

Víte, jak jsem s Christine Ferber komentovala cenotvorbu? Jak se shodujeme, že naše marmelády plné léta, lásky i naší práce a respektu k vám, nejsou jen pochutinou, ale především darem našeho času a touhy sdílet to nejlepší? Jak se s jejich cenou nespekuluje? V tom velkoobchodu jsem zahlédla v absurdní slevě zavařeniny plné žluči… 

Ale pojďme zpět k tomu, co náš concept store na Zalužanském zámku právě nabízí. 

Jaké máme marmelády momentálně skladem? 

Pokud dorazíte na Zalužany a necháte si otevřít zámeckou bránu… dostanete se na cestičku ke kašně a od té je to už jen pár metrů do Gotického sálu s jediným obchodem na světě, kde je… Blanka v plném znění:

Takže, přátelé, v různých sklenicích od 40g do 360g, samozřejmě Weck, se tu na vás těší: 

    Jahoda s kávou
    Jahoda s tahitskou vanilkou
    Borůvka
    Borůvka s dolomitským medem a whisky 
    Malina
    Brusinka s červeným vínem Lagrein a skořicí 
    Hruška s vínem Lagrein, skořicí, badyánem a hřebíčkem ze Zanzibaru 
    Hruška s grepem 
    Růžový grep s tahitskou vanilkou
    Kiwi 
    Citron s tahitskou vanilkou
    Citron a prosecco DOCG
    Pomeranč 
    Limetka s kardamomem 
    Višeň
    Rybíz
    Citron 
    Citron s hruškou a tahitskou vanilkou 
    Pomeranč s kardamomem 
    Pomeranč s campari
    Pomeranč s angosturou 

České ovoce pochází z Jižních Čech, z Lhenické a Chelčické oblasti, kde mám tradiční dodavatele, citrusy dokonale BIO jsou z našeho vlastního pod Etnou, jablíčka z Trentina, hrušky z Pošumaví a kiwi je z Veneta. To nejlepší, nejzralejší a nejvoňavější! 

A jak že se nakupuje v Gotickém sále Zalužanského zámku? 

Jednoduše, přijedete k bráně, zaparkujete, zavoláte na kontakt uvedený na vstupním portálu… a jdete dál, parkem k nám. Nezapomeňte, k dispozici je degustační set, sociální zázemí, křesílka k odpočinku, a možnost koupě čaje, kávy nebo sklenky dobrého vína. Tak pohodový obchůdek jste ještě nezažili :-)

Koho pohoda přemůže, může i přespat! Tři komnaty v kategorii 4 hvězd a pětihvězdičkový Apartmá České královské komory… jsou vám k dispozici! Dnes tedy vše a plně obsazeno, ale běžně nějakou komůrku vždy najdeme :-)

A PÁR ZLATÝCH FOTEK 

Závěrem si neodpustím dvě připomínky pro čtenáře svět sledující: 

1 – za Blbce dne bych navrhla toho pána, co nám cpe nepovedená, předražená a ošklivá auta, ve kterých si nesmíte pustit klimošku, jinak zkrátíte na půlku dojezd.  S jeho slečnou čekají miminko. A rozhodli se TO neidentifikovat podle pohlaví, ale počkají, jaké že si TO to pohlaví vybere. Jednou. No do prdele… :-(

2 – za Borce dne bych si dovolila navrhnout muže z druhé strany spektra. Toho, co neslaví narozeniny, ačkoli je mu právě osmdesát. Proč? Protože narozeniny mají povinnost slavit Chucka Norrise :-)  Tak vše nejlepší, Mistře! 
 


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit