Eli příprava na rok 2021 | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Eli příprava na rok 2021

Zveřejněno 15.11.2020

Je to více jak měsíc, co Eli naposled závodila. K dnešnímu dni nám (ostatně jako všem) zrušili mnoho závodů, bohužel i ty ve Francii a Švýcarsku, kam jsme se tuze těšili. A čert ví, kdy budou další. Zatím se díváme k cílům roku 2021. Tím hlavním bude mezinárodní mítink Zlatá tretra a vložené finále závodu malých sprinterek na 200m. 

Eli letošní účast ve finálovém běhu na 100m proměnila ve zlato a rekord mítinku, v roce 2021 postupuje do starší kategorie a na delší trať. Taková jsou pravidla. Tam si zazávodí se soupeřkami, kde některé budou o více jak rok starší. V minulých letech se nikdy žádná holčička z nejmladšího ročníku v takové věkové konkurenci neprobojovala na bednu. V květnu 2021 to chceme změnit :-)  

Eli čeká také mnoho dalších českých a hlavně zahraničních startů, odložených z letošní jarní a podzimní covidové vlny, kde má zaplacené startovné a čeká na nový termín. K tomu jistě přidáme zimní běžkařské závody a další akce. Přeci jen fungujeme s tím, že nejlepší trénink je závod. Jako se připravuje malá atletka, připravuje se i její druhý kouč, doprovod, řidič, masér a učitel v jednom, ale o tom více až příště. 

Co tedy v tomto podivném období Létající anděl dělá, jak se chystá na svoji třetí běžeckou sezonu… jednu z mnoha na cestě na OH 2032?

Trénuje 6x týdně, den je volný. V případě, že má v týdnu jeden závod, je volným dnem ten předposlední před akcí. U E-lišky se střídá… všeobecná příprava (sokolská, tělocvičná - gymnastická) s cvičením s vlastní váhou, s oblíbeným a pestrým kruhovým tréninkem a speciální běžeckou přípravou. Tu dělíme mezi atletický stadion a běh v přírodě, ideálně na horách. Doplňujeme koloběžkou, rekreačními sporty podle chutě a možností, a trochu víc se chystáme i na skok daleký, který si Eli vybrala za druhou disciplínu. Chybí nám bazén, ale od osmého roku věku ho nahradíme plaváním celoročním ve volné vodě. V našem případě to asi zatím bude otužování v Orlíku :-) 

Ptáte se, zda posiluje i s činkami. Ano, má půlkilové a kilové, dává série asi 7 různých cviků po 15-25 opakováních, a praktikuje je 2x týdně. Stejně tak, jako speciální cviky na břicho a záda. K tomu příležitostně různé posilovací a protahovací gumy, medicinbal, kolečko, brzdící padák… atd. Často cvičí s Miou, mnohdy se také přidám :-) Trénink trvá většinou hodinu a půl. Vždy k němu patří zahřátí a rozcvičení. 

K tomu holky přidávají několik hodin pohybových aktivit denně, kam řadím tanec, pokusy o balet, hraní si na atletky jen tak mezi sebou, lezení po ořešáku, honění se s bráchou po parku a… obě rády chodí na klasické kruhy, které kdosi zavěsil na návsi na větev… Není toho málo, ale je to přesně tolik, kolik potřebují. 

Abych nezapomněla, do toho všeho nepočítám práci na zahradě, na šparglovně, v lesoparku, kde toho máme od brzkého jara do dnešních dnů habakuk. 

Vše je řízeno základní trojčlenkou: 1) spát 9-10 hodin, 2) dobře, dost a zdravě jíst 5x denně, 3) pravidelně trénovat a tužit mysl i tělo = nic víc zdravé dítě pro správný (nejen) sportovní vývoj nepotřebuje :-)

Co se přípravy týče, je jedno, zda se jedná o běžné, či C-19 období zákazů a nemožností, trénink běží beze změn, jen teď nejezdíme 2x týdně na Duklu.  


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(17.11.2020 08:52:54)

Zdravíme všechny na zámku! Jsme rádi, že jsi Blani zase začla psát články, moc nám chyběly. :-) Nejvíc čteme články o Elišce, tak jsem ráda, že víme, jak pilně trénuje. Šárka se snaží také hýbat a běhat, ale samozřejmě ne tak hodně a pilně jako Eli. ;-) Taky nám moc chybí závody a vlastně i atletika, na kterou chodila Šárka 2x týdně. Snad to teď bude čím dál lepší a od ledna nám snad začnou závody Winter Run, na které se moc těšíme. Šárka se těší, až zase uvidí Elišku. Pokud v lednu poletíte do NY, tak vám budeme moc fandit ! Mějte se moc krásně. Posíláme hodně moc pozdravů ! 

PS: Blani, určitě budu chtít nějaké džemy, ale možná se domluvíme na předání, až budu vědět, že se uvidíme v zimě na nějakém závodě ? Bude to asi lepší. :-) Už se moc těším, až nějaký ten tvůj džemík ochutnám. ;-)

(17.11.2020 09:12:42)

Ahojk, holky, moc pozdravů od celé party, od Eli hlavně pak Šárce, na kterou často vzpomíná a s Miou si o ní povídají :-) Snad kdykoli, kdž je tatínek češe, tak si Eli vzpomene na krásné Šárky vlásky... 

Se závody uvidíme, snad by mělo být něco ještě v prosinci, ale nespoléháme se. Leden se zatím neví, protože v NY není situace příznivá a i velké závoda tam teď přesouvají do virtuálního světa. Přesto je důležité se stále věnovat tréninku, nespoléhat na ty "legrácky" co nabízí svazová metodika, ale opravd sportovat, aby pak jeden nekoukal vykuleně, že mu všichni utíkají :-) Kdybyste někdy jeli na Prahu a Šárka měla chuť, dejte vědět, jsme tam na stadionu minimálně jednou týdně i v této době, a dá se dohodnout termín na "kdyykoli" :-)