Ivance, ke znovuzvolení jejího muže | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Ivance, ke znovuzvolení jejího muže

Zveřejněno 27.1.2018

Před pár dny jsem vyjádřila podporu panu prezidentovi v dalším jeho boji o českou státnost, o svébytnost naší země, o svobody stále křehčí a podkopávané těmi z venku… i mnohými doma. Volby ukázaly, kdo to vše, pro co jsem pana Zemana podporovala, kdo to nenávidí a rád by „vyprodal“. Ačkoli mne mnozí podrželi, ačkoli jsme slyšela a četla slova úcty a odhodlání od přátel i fanoušků, a viděla často palce zvednuté, přišla i nejedna opačná reakce. Samozřejmě :-( Dnešní společnost to ani jinak neumí :-(

Včera jsem první dámě vyjádřila podporu jen telefonem, ačkoli jsem si moc přála vyslyšet pozvání a být u toho osobně, byť jen podržením za ruku…  Ale pro neodložitelné povinnosti tady v Dolomitech mi cesta do Čr nevyšla. 

Dnes po čtvrté volám. Jsem nervózní, ačkoli výsledky voleb známe.  Spadl mi kámen ze srdce, slyšela jsem ženu rozhodnou, rozvážnou a srovnanou s tím, jak volba dopadla. A vím, že by takovou byla i v případě prohry svého manžela. Opora. V tom ji obdivuji, a nejen v tom. Dnes mi spadl kámen ze srdce. Za ně, za ni, za nás. Za moje děti. Já v době telefonátu byla tři a půl kilometru nad mořem, na nejvyšší hoře Dolomit, koukala na zapadající slunce a měla v očích slzy... Děkuju, že jste to zvládli! 
Blanka
………………………………….


Často se mne lidé ptají, kdo ovlivňuje moje pohledy na svět, moje názory. Jistě, jak jsem již psala v poslední knize, vzhlížím k rozhledu a děkuji zkušenostem mého muže, ale dnes jsem se inspirovala jiným padesátníkem :-), podnikatelem Petrem Ruskem, který k podpoře Miloše Zemana napsal (a já to mohu 100% podepsat): 
„Představuje jednoho z politiků, kteří prosazovali a prosazují zájmy České republiky a jejích obyvatel na vnitrostátní a mezinárodní scéně bez ohledu na dobu, situaci a politické prostředí. Ačkoliv se to občas někomu nelíbí a je to někomu proti srsti. A takový by měl být prezident naší země. Peníze jsem mu poslal proto, že mám děti a není mi jedno, jestli jejich generace bude žít z výkonů českého průmyslu, zemědělství, kultury a cestovního ruchu − nebo jestli bude žít z finanční pomoci států, které si svůj průmysl a zemědělství hájily a uhájily. Jiný zdroj hmotných hodnot pro tuhle zemi nevidím." 

Jen jeden postřeh si neodpustím, ten ze štábu pana Drahoše. Podle přítomných novinářů sálem po zveřejnění prvních výsledků – pro něj nepříjemných – zněly věty o tom, že „venkovští balíci to jistí“. V ten moment jsem si opakovala, že být holkou ze vsi, z naší horské samoty, je pro mne ctí. Že budu klidně oním balíkem, co to jistí, balíkem, který ani idnes, ani Česká televize a další subjekty českou společnost rozdělující cíleně a s nadšením, nemůže ovlivnit. Ty novináře to děsně štve, proto jsou stále agresivnější. Společnost nerozděluje osoba prezidenta, přesněji, ne více, než v minulosti. Klaus, Havel, Beneš, ale i Masaryk, ti všichni dělili společnost, měli zaryté nepřátele a tábory protivníků, ale nikdy se média tak ostentativně nepřidala na stranu „proti Hradu“. A nikdy do ohně tolik nepřilévala, však jejich moc roste geometrickou řadou až poslední roky s rozvojem internetu, malých televizních studií a dokonale uchopeným kladivem na čarodějnice jménem fake news.  

Druhým postřehem ze stejného sálu, je zadokumentované pálení volebních lístků vítěze a nadávání na vše, co „slušňákům“ přišlo vhod: na Čechy a českou náturu. Jsem ráda, že Drahoš neuspěl. Opovrhování lidmi z vesnic a „Čechy“ mi nepřijde nikterak dobrou vizitkou u těch, co z beztvarého želé vytvářeli budoucího možného prezidenta. 


 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(27.2.2018 20:07:14)
Dobrý den Blanko, stejně jako paní Řehová jsem překvapena i já, že zrovna vy, která jsem si myslela,že máte širší rozhled , jste volila Zemana a nechtěla jste změnu. Je mi smutno, jsem zklamaná, myslela jsem si ,že jsme na stejné vlně . ( ve štábu Drahoše jste nebyla, tak prosím příště nějaké ´"plky" nemusíte popisovat. )Vlastně se mi to všechno, proč jste mne touto volbou zaskočila, nechce vypisovat, vracet se k tomu, ale jedno vím jistě. Už se mne vás nechce číst. Nejsem členka žádné strany. Byla jsem vaše čtenářka.Teď už ne. Eva Jančová
(1.2.2018 18:58:30)
Blani, nedá mi to... Mám Vás ráda. Leccos jste prožila, a považuji Vás za ženu s rozhledem, i díky cestování. O to více mě Vaše volba udivuje. Nicméně je to Vaše právo, stejně jako bylo mé volit pana profesora Drahoše. Viděla jsem v něm velkou naději, že by se naše společnost mohla o dost posunout k lepšímu. Naopak nyní se obávám stagnace a úpadku hodnot. Kdykoliv jsem se pustila do diskutování s voličem opačné strany, snesla se na mě snůška hesel, naučených frází a často i sprostých urážek. Ani jednou jsem se nedozvěděla odpovědi na své otázky. To jen abyste to viděla i z druhé strany. Po prohře pana Drahoše jsem se snažila situaci přijmout stejně důstojně jako on, pak mi ale bylo z úst staronového prezidenta řečeno, že bych měla jako "pražská kavárna", která v životě ničeho nedosáhla, držet hubu, a tak mi to moc nejde, nebýt zklamaná a vyděšená. Mimochodem, z Prahy nejsem, kafe piju doma, a hubu držet nebudu... Mějte se moc krásně, přeji Vám jen to dobré.
(1.2.2018 19:57:49)
Residua vyhrocené situace si budeme užívat ještě dlouho. Té mediální koloně se to hodí, a my se necháváme vláčet. Opravdová inteligence se ale rozlišit dá a já věřím, že to společně zvládneme, tak, jako je to vidět tady u mě :-) Milá Petro, děkuju za postřeh, jste jednou z mnoha našich přátel, kdo svět vidí touto optikou, chápu Vaše stesky i zklamání a věřím, že mezi pražskou namistrovanou kavárnou a umakartovými čely v sedmé cen.skupině v Horní Dolní je prostor, kde se pohybuje 90% občanů naší krásné země. Tam to zvládneme! Věřím tomu. Krásný večer a přijeďte někdy na kafe k nám, príma se tu povídá...
(30.1.2018 18:18:42)
Tak hlavně ty volby byly svobodné, demokratické a je na každém koho z kandidátů vybere, výsledkem bylo, že třetina voličů volila p.Zemana, třetina p.Drahoše, třetině je to jedno a volit nešla. p.Zeman vyhrál zaslouženě, protože dostal nejvíc hlasů. já jsem volil p.Drahoše, chtěl jsem změnu, navíc znám osobně lidi z blízkého okolí p.Drahoše a věřím jim, líbilo se mi jejich pojetí kampaně, jejich detaily k p.Drahošovi. Emoce jsou součástí každé kampaně, tady jich bylo hodně pozitiivních i negativních a to v obou táborech, jak komentáře, billboardy, emoce k volbám patří, i když tady jich místy bylo až až. Blbci se najdou všude v obou táborech, nesoudil bych nutně podle toho kandidáty. Hlavní je, že pořád máme právo volby. Mějte fajn den.
(30.1.2018 22:39:11)
Ano, Míro, právo svobodné volby je super a važme si ho, ale bylo by ještě luxusnější, kdyby všichni, co volili p. Drahoše, měli po prohře na věc stejný pohled, jako Vy... :-)
(29.1.2018 22:32:53)
Já jsem taky holka ze vsi, také jsem volila pana Zemana a jsem na to hrdá. Vidím, že máte srdce na pravém místě. Sice se osobně neznáme, ale co není, může být. Moc vám fandím a děkuji za názor. Jana.
(30.1.2018 09:05:59)
Děkuju Jani a krásné dny!
(29.1.2018 16:20:55)
Ahoj, já se taky hrdě hlásím nejen k venkovským balíkům, ale přímo k pasekářům. Původně jsem z Brna a několik našich přátel taky a teď žijeme na valašských pasekách a jsme více než spokojeni. Manžel má tituly před i za jménem jako pan Drahoš a s našimi sousedy s vyučením - těch tzv echt pasekářů si velmi považujeme a často se s nimi chodíme radit. Jen hlupák se považuje za lepšího žije-li ve městě, konkrétně v Praze. H
(29.1.2018 20:32:43)
Ať žijou pasekáři :-) Pozdravy z daleka a nebojme se, nedejme se :-)
(29.1.2018 10:45:33)
Omlouvám se, špatně jsem citovala, "venkovský balík" na Šumavu jezdím 50 let, a místních obyvatel jsem si vždy vážila a měla k nim úctu, v duchu jsem si říkala, že my z velkoměsta nevíme co je život, jak jsme rozhejčkaný. Ale ne jenom Šumava, ale i jinde na venku byl a je život mnohdy složitější.
(29.1.2018 20:31:58)
100% :-)
(29.1.2018 07:55:11)
Milá Blani, děkujeme, lépe bych nevyjádřila spokojenost jak volby dopadly, i když jsem rodilá pražačka a v Praze žiju, nikdy jsem nerozlišovala lidi podle toho, odkud jsou, ale podle toho, zda je někdo dobrý člověk nebo křivák, podrazák, a pod. ano to jsem byla já, která v Praze "jistila" pana Zemana, autor citátu o tom koho "burani" jistí asi pozapomněl, že mnoho "buranů"žije v Praze. Ani žádné vysokoškolské tituly nedělají člověka slušného. Blani opět s úctou Vaše H.
(29.1.2018 20:31:33)
Moje slova, Helenko, děkuju za podporu a věřte, že od pana Zemana to tu někdo uvidí a budou mít také radost :-)
(29.1.2018 03:13:52)
A uz jsem tu zase Blani,cekala jsem,ze se ke zvoleni pana presidenta vyjadrite.Napsala jste to opet presne,jak to je,at se to tem,co se snazi tu nasi krasnou Ceskou zemicku znicit libi nebo ne.My tady s manzelem citime totez,pan Zeman nam totiz hodne pripomina nase presidenta,maji hodne spolecneho a zaplat panbuh,ze jsme take z vesnice.No a media...nebo novinari jak si rikaji jiz nemaji z novinarinou nic spolecneho.Uf to jsem se rozepsala.Jsem velice rada,ze jsem Vas poznala...moc mi mluvite z duse.Dekuji a preji vam vsem jen to nejlepsi
(29.1.2018 20:30:47)
Děkuju moc a držme si palce! Pozdravy za Velkou louži :-)