Jezerní oblast... | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Jezerní oblast...

Zveřejněno 22.2.2015

Aby se neřeklo, že jsou jezera jenom ve Skotsku, jsou také v Anglii, kde mají vykázán hnedle celý distrikt; i je tam Derwent Water a jezero Bassenthwaite, Wast Water a Thirlmerské jezero a Grasmerské jezero a Windermerské jezero a Ullswater a mnoho jiných, a zde žili jezerní básníci, a Wordsworth tu má hrobeček v Grasmere vedle pěkného starého kostýlku s dubovým stropem v údolí kudrnatých stromů; ale ačkoli je tato věta tak dlouhá, neobsáhla všechny rozkoše líbezné krajiny jezerní. Tak řekněme Keswick je městečko stavěné na rozdíl ode všech městeček na světě z čistě zelených kamenů; ale protože tu nemám zelenou barvu, nakreslil jsem vám alespoň obecní síň, která je rovněž pěkná. Z důvodů turistických je tu hora Skiddaw, a potom mezi háji a parky něžné jezero Derwent Water, které jsem kreslil za večera tak sladkého a tichého, že mi bylo až úzko radostí; západ česal kadeřavé vlnky zlatým hřebenem, a tady poutník sedl nad tichou sítinou, a již se mu nechtělo domů; tak je ta voda opojná a klidná. Průvodce po Jezerním distriktu udává různé hory, průsmyky a krásné vyhlídky, jakož i kámen, na kterém sedával Wordsworth, a jiné místní krásy. Co mne se týče, objevil a vykonal jsem několik poutí… k ovcím, kravám, koním…

Cestopisné fejetony, Anglické listy, Karel Čapek

Chtěla jsem vám psát o mém oblíbeném pohádkovém Windermeru, také o temně zeleném Amblesidu a především o ráji pomalých štrekařů, Keswicku. A o celém Lake district na pomezí severní Anglie a Skotska, kam se vracím tolik ráda, a nejen proto, že si sem jezdím pro zlaté medaile z Worlds Marmalade Awards. Ano, jezdím :-) Ale náhoda tomu chtěla a našla jsem slova… lahodnější, hladká a vyprávění o tomto kraji mě samotné o tolik bližší, než to klasické průvodcovské tudy, tam, sem a za tolik, že jsem se neudržela, celé dopoledne četla Anglické listy a vám nabízím malou ochutnávku :-)

Tak pěkný konec víkendu a vězte, že na břehu jezera Derwent Water pěkně po anglicku cedí… a na okolních kopcích, třeba na Great Wood za ostrovem Lord´s Isle prostě sprostě chumelí. A já mám za pár dnů v tomhle marastu & nečasu běžet závod!

Rituální, čtyři a půl tisíce let starý Castlerigg stone circle... jen půl druhé míle cesty :-) od mého karavanu


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit