Kolo jako modla agresivní ideologie? | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Kolo jako modla agresivní ideologie?

Zveřejněno 15.8.2020

Do Poslanecké sněmovny zamířil návrh, aby při předjíždění cyklistů byla dodržována minimální vzdálenost 1,5 metru. Televizní reportáže k této problematice ukazovaly lidi jedoucí na kole po frekventované silnici, jak se za nimi táhne kolona automobilů. V té souvislosti je záhodno popřemýšlet o fenoménu cyklistiky.

Kolo se totiž z běžného dopravního prostředku sloužícího k překonávání kratších vzdáleností změnilo v modlu agresivní ideologie zasluhující označení bicyklismus.

Jeho vyznavači sami sebe považují za ponižované, za „černochy silničního provozu“, jak napsal ve svém komentáři pro iDnes.cz 16. července Bohumil Špaček. Ve skutečnosti však utiskují řidiče automobilů i chodce. Může se zdá divné, jak zdánlivě slabší účastník silničního provozu, odkázaný pouze na vlastní kůži a oblečení, dokáže šikanovat silnějšího, obaleného plechem. 

Naprosto jednoduše, stejnou taktiku používají i motorkáři a skútraři. Stačí potlačit pud sebezáchovy a jezdit náležitě vyděračským způsobem. Žádný řidič nechce někomu ublížit, takže uhýbá, seč může, před cyklisty jedoucími zprava, zleva i mezi pruhy, případně proplétajícími se před auty. Ti se ještě chlubí, že kola – a podobně skútry – jsou v městském provozu daleko rychlejší než auta. Nejsou, pokud neporušují pravidla silničního provozu.

Na chodnících a v pěších zónách mají cyklisté spolu s elektrokoloběžkáři oproti chodcům navrch, asi jako kdyby auta vyjela na cyklostezky. A náležitě toho využívají. Naprosto bezohledná rychlá jízda mezi lidmi i po přechodech, nesesednutí na konci cyklostezky, to vše je jen vrcholkem ledovce. Pokud stojíte na chodníku, prohlížíte si záhonek květin a těsně předtím, než uděláte úkrok dozadu, vám za zády profičí osmdesátikilogramový jezdec (či dva) na ocelovém stroji, jste pár centimetrů od smrti. A řešení se začne hledat až s prvním mrtvým, jako je tomu v Česku se vším. Plnou desítku na blboměru má pak argument cyklistů, že se bojí na silnici, a proto jezdí po chodníku. Jde o stejnou myšlenkovou perlu jako věta pejskařů: „Nebojte, on je hodný.“

Drezínismus a ztráta efektivity

Například Břeclav je taková malá Čína, kde všichni jezdí na kole a město má tomu uzpůsobenou infrastrukturu. Vidíte paní, v jedné ruce deštník, ve druhé cigaretu, jak v sukni a lodičkách šlape do kanceláře. Žádný problém, vše funguje. Jedná se ale o výjimku potvrzující pravidlo.

Obecně jde provozování cyklistiky na silnicích vyšších tříd a ve městech přirovnat k požadavku jezdit pro zábavu po kolejích s ručně poháněnou drezínou. Představte si jednoho pumpujícího komika, kvůli kterému budou ve stanici čekat rychlíky i nákladní vlaky. 

Co když se takových objeví deset, sto nebo se „drezínismus“ stane masovou zábavou? Železnice ztratí přepravní kapacitu. Stejně tak vinou cyklistů ztrácí kapacitu silnice, naštěstí ještě ne úplně. Jeden cyklista přepravující sám sebe rychlostí patnáct kilometrů v hodině brzdí několik aut obsazených dohromady třeba 20 lidmi nebo kamiony, z nichž každý veze 30 tun zboží. Trochu nepoměr v efektivitě.

Cyklisté nemohou vládnout silnicím, pokud se nemáme vrátit na začátek 20. století. Ano, patří jim půldruhého metru odstupu od projíždějících aut, bez debat. Podrobme je ale striktnímu zákazu pohybu po chodnících i pěších zónách a uložme jim zimní klid na silnicích v období od 1. listopadu do 1. dubna. V dešti, mlze, za tmy či ve sněhu většina řidičů nečeká, že na silnici potká ironmana. Hlavně, přestupky na kole je třeba načítat do bodového systému, a kdo nemá řidičský průkaz, tak co bod, to pokuta 3000 korun.
Převzato: lidovky
………………………
Zvláštní, taková… prkotina, koloideologie :-) Rozděluje společnost stejně, jako prezidentské volby či člunová invaze lékařů a inženýrů z třetího světa, případně americká pozitivní diskriminace. Čím to asi bude?    

Naštvu jistě prakticky všechny mé minulé „kamarády“ a známé, kteří s kolem na silnici… srostli. V podstatě s celým textem souhlasím. Dodala bych ještě, že cyklistům by měl být důsledně kontrolován technický stav stroje, a nebyla by od věci „kološkola“ pro ty, co nedrží řidičák. Na silnice, ale i cesty, kde lze potkat auta či chodce, zásadně pak jen s havarijním pojištěním! 

A drobnost pro mistry světa z okrsek (nejen) na Šumavě: kola jezdí jedno za druhým po silnici, za jízdu vedle sebe je třeba kola na místě zabavovat a kaskadérům vyprášit kožich proutkem! V Alpách pak, a v italských Dolomitech zvláště, jsou souboje mezi auty a koly na denním pořádku. Bouračky, nadávky, pěsti, pomsty, ničení majetku a újmy na zdraví. Muž nejednou u podobných „setkání“ na dolomitských pasech jako záchranář asistoval. Rovnice je doposud zřejmá: extrémně poškozený na zdraví je kolař. Pokud přežije. Pokutu a někdy i bodový trest dostává zásadně řidič. Problém mají ale oba. Podělaný výlet, zničená dovolená, trable. Proč? 

Ještě větší trest bych navrhovala všem idiotům, co na šumavské a jakékoli jiné (už jsme o tom psala mockrát) silnice vyrazí s mimčem v přívěsném vozíku za kolem… To lze považovat přímo za pokus o zabití, a za naprostou neschopnost se o dítě řádně postarat! Moment, kdy se na úzké silničce (např.mezi Srním a Modravou a dále na Kvildu) potkají kolař kaskadér s dítětem za zadkem v klícce na kolečkách… s arogantním dodávkářem nebo agresivním tuningářem, případně svozem dříví, je v podstatě válečným stavem! Nervy ničícím stavem je… prostě jen takové cyklisty potkat, sebelepším mohu být, a jistojistě i opatrným řidičem! 

Vlastně, souhlasila bych někdy dokonce i s názorem velmi tvrdým, který zastává můj muž, že kola na silnici nepatří vůbec. A pokud nevede směrem, kam se chce kolař dostat, stezka pro kola, pak se tamtudy prostě na kole nejede! Ano. 

Bylo by to lepší pro všechny a je třeba si též povědět, že kola silniční daň neplatí, ani pohonné hmoty nepotřebují, ze kterých stát na dani čerpá i na opravu a údržbu, tedy nemají si co asfaltu silově nárokovat, jak dennodenně argumentují. Jako koně a veslice. Také na silnice nepatří. Kolo patří do přírody, na cesty tam. Silniční kola pseudozávodníků… a opravdových závodníků, kteří potřebují trénovat? To je problém, který neumím vyřešit, jen vím, že je nelze pouštět na úzké superfrekventované silnice plné nervozit a hulvátství, které jsou povětšinou úzké, auta široká a řidiči s telefony v jedné… souběžně druhou šmátrající čertví kde. 

Znovu, pro ty, co stále argumentují, jak venku na západě… V Alpách a v jejich části Dolomitech, kam Češi na kola razí nejčastěji, jsou těžké úrazy a stupidní souboje na dennodenním pořádku! Agresivita cykloskupin je často na prvních stránkách novin a... jistě si vzpomenete na vítěze Gira d'Italia z roku 2011?! Scarponi skončil svůj život pod náklaďákem v domění, že jemu musí přeci každý uhnout :-(

I já byla nedávno jiná, taky docela kráva se závodním kolem na úzkých silnicích od Plzně po Šumavu, a smála se, když řidiči troubili a „odvážní“ kolegové na dvou kolech jim posílali prostředníčkové vzkazy. Jeden prostě někdy potřebuje čas, aby pochopil… Ať se nám to líbí nebo ne, silnice jsou úzké i pro dva vozy, nepřehledné a díky naší rychlosti i extrémně nebezpečné. Divím se, že kolaři tuto rovnici nevidí, případně si chtějí vyvzdorovat nebo vybojovat více, než tolerované doposud. 

………….
Přebírám ještě dovětek odjinud, který sedí jako prdel na hrnci! 

Je jich hodně a jezdí i tam, kde nemají. Vyhlášené destinace válčí s drzými návštěvníky na kolech. Značka „Cyklisto, sesedni z kola“ jim nic neříká, zastavují uprostřed křižovatky a jezdí i čtyři vedle sebe, stěžují si obyvatelé na jižní Moravě.

Obří plakáty i najatá ochranka musí v letošním létě regulovat chování cyklistů v atraktivních lokalitách na Břeclavsku. Kvůli omezenému cestování do zahraničí přijelo na Pálavu nebo do Lednicko-valtického areálu ještě víc milovníků cyklistiky než obvykle a konflikty s místními, kteří dovolenkový režim kolařů těžko rozdýchávají, jsou tady na denním pořádku.

„Jezdí v jednosměrce do protisměru nebo rovnou po chodníku – svoje malé děti přece neohrozí jízdou po silnici. Značka ‚Cyklisto, sesedni z kola‘ jim nic neříká, vjíždí na náměstí i do zámeckého parku. Stojí jich dvacet na chodníku, takže se chodec nedostane na přechod a musí do silnice. Zastaví uprostřed křižovatky a domlouvají se, kam dál,“ stěžují si na sociálních sítích například obyvatelé Mikulova, který je o prázdninách cyklistů plný. A přidávají videa, kdy po silnici jedou vedle sebe třeba i čtyři lidé na kolech, kteří na upozornění reagují vztyčeným prostředníčkem a nadávkami.

Třeba v Mikulově ještě loni strážníci přestupky cyklistů řešili jen domluvou. Letos jim rozdají až sedmdesát pokut denně. „Neradi saháme k těmto krokům, nicméně někdy strážníkům nezbývá nic jiného než takto neukázněné cyklisty pokutovat,“ říká mluvčí mikulovské radnice Dominik Ryšánek. Pokut by prý mohl být dvojnásobek, kdyby na to strážníci stačili.

I když město reguluje pohyb cyklistů dopravními značkami a domlouvá jim městská policie, která denně rozdá desítky pokut, v ulicích podpálavských měst a obcí se situace nelepší. „Kolaři vítězí na plné čáře. Stačí jen monitorovat trasu Mikulov – Klentnice – Pavlov – Dolní Věstonice – Perná. Kolaři popíjí u sklepů, pak jedou po obou stranách a mají s sebou malé děti. Je otázka času, než se něco vážného stane,“ míní místní.

POZOR 64% dopravních nehod, kde účastníkem je cyklista, zrovna cyklista zaviní! 
Převzato z idnes. 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(27.7.2021 17:53:54)

Promin, ale tento clanek je striktne fixovany na pohadku o neukaznenem cyklistovi. Dovol mi pripomenout, ze kolo a tez auto je jen nastroj a vsechny trable se kterymi se denne potykame jsou nasledkem rozhodnuti cloveka. Pokud si clovek nevazi sebe a sveho okoli a tez necti zivot svuj a zivoty ostatnich je uplne jedno jestli ho posadis na kolo nebo do auta. O to hure my tady v Cesku predpisy a prvky pro bezpecnost dodrzujeme jen do vyse vlastniho rozhodnuti. Treba v obci jezdime 60, prestoze zakon narizuje maximalne 50. Ale my vime, ze 60 je okay tak co bychom se s tim zalamovali .. no jenze takhle je to se vsim. Tech 1.5M se diskutuje ciste z toho duvodu, ze nekteri ridici motorovych vozidel zamerne atakuji cyklisty a zamerne kolem nich jezdi co nejblize i presto, ze ti jedou treba primo po krajnici. Holt pokud cyklista vyhodnoti jizdu po krajnici za nebezpecnou, zakon mu umoznuje jezdit vice na stred. To my ale nemame radi a tudiz si to resime po svem. Jakypak zakon o ucastnicich a bezpecnosti provozu .. my prece vime nejlepe jak je to spravne a navic spechame. Sve vlastni pribuzne objizdime peclive, ale cizimu staci pul metru. Je to ukazka chybejici empatie a vlastni interpretace zakonu. Me osobne tech 1.5M tez moc nevoni, ale pokud te bude kazdy den po ceste do prace nekdo ohrozovat na zivote, jen proto aby on dojel o par minut drive urcite pripustis, ze stavajici stav neni v poradku. I kdyz nas bytostne nebavi tahnout se za cyklisty nemame zadne pravo je ohrozovat na zivote. V~

(16.8.2020 19:27:53)

No nejdříve jsem si říkal,že budu držet h...ale nevydržel jsem.Jsem cyklista ano a docela hodně jezdím ...snažím se vyhýbat silnicím I třídy neb svůj život mám rád takže pokud to jde jezdím po lesích a horách.Pokud možno tam kde nikdo není protože narazit na volně pobíhajícího psa  v lese není nikdy moc příjemné a teď bych mohl začít vypisovat spousty zážitků s pejskaři atd.Myslím si že to je hlavně o lidech a je jedno jestli to je motorkář řidič auta a nebo cyklista či chodec ,prostě to je o respektu.Jenže většina lidí je banda tupých ignorantů co si myslí že můžou všechno.A proto dochází k takovým to střetům.Jako řidič vídám co jsou lidi schopní předvádět na silnici jako cyklista vidím co cyklisti vyvádí a teď do toho ještě elektrokolisti,no a v horách rádobyturisti se svými mazlíčky .Je to všechno o určité toleranci a domýšlení následků ale to bychom asi chtěli po těchto i...asi moc

(16.8.2020 20:12:32)

V klidu ☺! Diskuse je fajn a tez mame v rodine zarputile cyklisty. Aji my radoby turisti s domacim mazlickem na volno se dokazeme pozdravit s normalni rychlosti sjizdejicim cyklistou, kdyz aji pozdravi taky a kdyz aji se usmeje, toz to my ho i radi vidime!! Ale tak na 95% nase setkani probihaji takto: Cyklista se riti, nevidi, sutry kolem litaji. Turista rve - decka stat!!! Ani krok!!!! Sheilo ke mne!!! V pripade mensich deti nastava zbesily utek k ratolestem, skok do prikopu se zalehnutim vseho, co je mi svereno. Cyklista v riti, ja lezu z prikopu, vztekla tak, ze ... no to ani popisovat nebudu. Totez v zime s radoby profi bezkari - ten slalom v tom rygolu z Lyse (chapej stezka pro pesi) jim fakt jde bravurne. Jsou - obdivuhodni!

(16.8.2020 20:32:32)

Radku, víš, že mi s kolem jsme jedna parta. Muž se závodnímu kolu roky věnoval, můj silniční speciál je... přišroubovanej na stropu baru El Morbin v Dolomitech, vzpomínáš. Máme ted ke kolu vztah. Právě proto si mohu tohle dovolit napsat. Vidím to z obou stran a myslím, že jsem objektivní. Máš povšechně pravdu, je to, jak píšeš, ano. Ale situace se mění... kulminuje. Ty a pan P. jste stará škola, vidíte to... jak by to být mělo. Ale není. A nebude. Lidi na lidi dnes kašlou, jak tu dobře píši i Zuzka a další. Problém je v tom, že společnost se rozhodně kultivovat nenechá, to musí chtít jedinec... a ten nechce. I proto například na stezce Povydřím, od Antýglu na Čeňkovu pilu, podél K.chaty, kde je přísný zákaz jízdy na kole (je to o život), potkáváš dennodenně desítky kolařů, celých rodin. A dole strážce NP? Fackovací panák... dělají si z něho legraci. Jeden další příklad za všechny. Nezlepší se to... 

(16.8.2020 10:20:05)

Na silnicich jsem jeste schopna k nim vystrachat zbytky pochopeni, kdyz na ne nahlizim jako na chudaky sebevrahy. Ale kde me fakt s..ou, jsou hory, lesy, stezky pro pesi. Kde si to v klidu spacirujete s detmi a psem na volno, a z kopca se riti debilove velci borci a borky v sexy cyklo obleckach, kameny odlitavaji od jejich super elektrokol. No uplne jsem se zase rozcilila, jen si na to vzpomenu!! Des!!!!!

(16.8.2020 10:32:52)

:-) to by mohl vyprávěk každý strážce NP Šumava, že zastavit je... je vždy o nervy, mnohdy o zdraví a nejednou o život! 

(16.8.2020 11:33:55)

Ono to bude asi na vsech cesko-moravskych horach stejne. V Beskydech je to neunosne. Strazce CHKO Beskydy jsem nikdy na zivo nepotkala, a i kdyby... nemuzou byt na kazde kamenite pesine. To neni reseni, nechat napravu na represi. Navic jsou neozbrojeni, a na ty tupouny by meli jit minimalne s flintou a honit je ctyrkolkach ☺. A to jsme nekde, kde asi byt nechceme.

(16.8.2020 12:17:21)

Nemělo by stačit jen... povědět, tohle se nemá, toto se nedělá? Stačilo. Kdyby se to říkalo lidem s trochu... vydatnější sociální (nejen) inteligence... :-)

(16.8.2020 12:47:59)

Neni cas jim to rict

(16.8.2020 12:49:22)

Jsou v transu, aby ne - i jim pri te rychlosti jde o kejhak. Na starost o druhe uz jim v mozku nezbyva kapacita. 

(16.8.2020 13:35:29)

:-)

(16.8.2020 08:56:50)

Blani, naprosto souhlasím. Rok od roku jsou kolaři drzejší i tady v Beskydech. 2 vedle sebe jezdí zcela běžně.. K "fóliovníku" na kolečkách, kam dají bez váhání "uvařit" a udrncat svého potomka se ani vyjádřit nemůžu. Byla bych sprostá. Jako řidič mám nervy i z rodiny, která vezme na silnici s sebou cca 2-3leté dítě, které jezdí na svém prvním kole týden a teprve včera mu sundali kolečka. Jednou se nám takové převrátilo do cesty, a kdyby M. "nehodil myšku", tak by byl pod autem. Docela by mě zajímalo, kdo by byl viník.. 

(16.8.2020 09:10:47)

Vidíš, a já tu čekám nějakého kolaře, jak se do nás pustí..., že sinice je jeho, že auta jsu to a tohle... prostě klasika. Víš, já to viděla podobně kdysi, ale to bylo tím uzavřením v kolokomunitě, která tě zpracuje a oblbne stejným způsobem... 

(15.8.2020 17:37:45)

Z pohledu řidiče: nesnáším 99% cyklistů. Většinu roku je ani nehne si aspoň něco rozsvítit, na přechodech zásadně nesesednou, motají se tam, kde nemají. Rodinné kolony potácející se (jediným) pravým pruhem komunikací spojující město a poněkud vzdálenější příměstskou průmyslovou oblast... Deset let jsem je potkávala, dodnes mi je mdlo...

(15.8.2020 22:32:49)

Asi bych se jen opakovala, ty články jsou jasné a kdo není slepej jako futra, tan to vidí sám... Jistě, je tuna kreténů za volantem, to také, ale agresivita a tupost (v porovnání s autem) nahatejch kolařů na úzké silnici, tři vedle sebe, je do nebe volající!