Máš nejlepší "med", Meruňko | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Máš nejlepší "med", Meruňko

Zveřejněno 29.4.2024

Dvakrát do stejné řeky! Opět "med", opět bez včeliček, opět dětská práce :-) A z čeho je tentokráte? Můj pan P. ho miluje, je symbolem měsíce jeho narozek, symbolem přicházejícího jara, a navíc tak krásně a podmanivě voní. Já si pro "jarní med" vybrala ten... tmavě purpurový květ z novohradských strání.  

Šeříkový „med“ je trochu pracnější, pokud si tedy přejete macerovat kvítek, ne brutálně nahrubo i stopky, klacíky, lístky a broučky, jak můžeme být svědky při velkovýrobě. 

Květy lehce macerujeme v citronové šťávě s nasekaným citronem, v lázni pak zůstanou celý den v chladu, poté opatrně lisujeme a s cukrem svaříme na hustotu medu. A opět připomínám, hóóódně opatrně, aby barva nepřešla do temné karamelizováním. 

Náš aromatický šeříkový „med“ s citronem voní jako dětství, jako májové jaro, jako láska. My jsme z něj nadšení! Víte, že se dříve květy šeříku využívaly na obklady proti bolestem hlavy, výtažek z květů se pak používal hlavně proti bolestem v krku, a v dávné historii byl šeřík vítaný… i jako strážce domova. No ano, podle starých mýtů totiž odhání zlo a zlé duchy a chrání tak lidská obydlí. My máme jeho kytice ve váze už pár týdnů, letos byl o hóóódně dřív. Takže zlo přístup nemá! 

Úžasný a doporučený je do čaje, na svačinku dětem na tvaroh, na domácí chleba s máslem (protože neteče jako sirup), na palačinky, ale také k sýrům (od pecorina po sýry kozí, od čerstvých po ty s modrou plísní). My ho večeřeli na gorgonzole, stačí pár kapek na sousto a děti byly v sedmém nebi.

Pojďte ho ochutnat se mnou, uvidíte, jak je těžké se udržet a nes…at ho na posezení :-)  


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit