Návštěvy babího léta | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Návštěvy babího léta

Zveřejněno 18.10.2019

Občas se za zámeckou bránou objeví auto, stojí a čeká, zda se vjezd pootevře. Jindy motorka nebo lid pěší. Pomalu, ale jistě na zámek přijíždí první návštěvy. První zvědavci. První přátelé, co se nemohou dočkat :-)

Zatím nejde napsat první hosté, protože komnaty stále doděláváme, ale už nás od startu dělí pouhé dny. Přesto to tu žije. Babí léto je jako vyšité, všude poletují pavučiny stříbrné, na jižní stěně si dává dostaveníčko asi miliarda berušek sedmitečných, Eliška z ořechu oklepává voňavé vlašáky, kaštany máme všude, ale opravdu všude a dýní roztodivných tvarů, ostrých barev i mnoha velikostí jsme navezli ke stovce. Vůně indiánského léta se prolíná s vůni dobré kávy fanouškům, s vůni prvních grilovaček a velejemných bábovek od Barušky. 
Babí léto, pořád o něm mluvíme - nevím, snad ho znají i mladí, třeba ano, třeba pomůže pár následujících řádek. 

Víte, že: „Babí léto lze rozdělit do několika období. Prvním obdobím babího léta je mariánské léto (mariánské pozdní léto). Je to období s výraznější teplotní amplitudou. Pod tímto starým lidovým označením se skrývá pravidelně se opakující několikadenní slunečné, teplé období ve dnech od poloviny první zářijové dekády až po dny na jejím konci. 
Na tuto část babího léta navazuje další období, které se označuje jako ludmilsko-matoušské pozdní léto. Většinou je datováno na období od dnů na konci prvé zářijové dekády až po dny v polovině poslední zářijové dekády. Toto období je charakteristické nejnápadnějšími a nejvýraznějšími teplotní výkyvy (výskyty poklesů a vzestupů teplot) v dlouhodobém průměru. 

Třetím obdobím babího léta lze označit léto svatého Václava čili svatováclavské babí léto. Svatováclavské léto nastupuje většinou ve dnech v polovině poslední zářijové dekády a trvá až po dny kolem poloviny první říjnové dekády. 

Další částí babího léta je léto svaté Terezie neboli tereziánské babí léto. Toto období je z dlouhodobého pohledu datováno od poloviny první říjnové dekády až po dny na přelomu druhé a třetí dekády října. Pro tereziánské léto je charakteristické, že je z důvodu zkracujícího se dne doprovázeno hustými ranními a večerními mlhami a menší dobou slunečního záření, což má za následek zvyšující se četnost mrazíků a mrazů. 

Ve dnech na přelomu druhé a třetí říjnové dekády až po poslední dny října se v dlouhodobém průměru dostavuje výrazně chladnější počasí, tzv. šimonská chladna. Tímto časovým úsekem začíná již povětrnostně méně příznivé období plného podzimu, pro který je příznačný zvýšený výskyt sychravých chladných a větrných dnů, nočních mrazíků, mrazů, mlh, jíní a jinovatek. 

Podle dlouhodobého průměrného vývoje počasí šimonská chladna na konci října jsou vystřídána novým obdobím, kterému se v lidovém prostředí řiká malé babí léto, malé léto nebo též léto Všech svatých. Malé babí léto se většinou dostavuje od posledních říjnových dnů až po dny na konci prvé listopadové dekády. Je pro něj příznačné poměrné teplé mlhavé počasí a přes den, po rozpuštění ranních mlh a nízké oblačnosti, i slunné počasí. Tímto obdobím lze uzavřít část roku, které nazýváme babí léto.“
Zdroj: Zdeněk Vašků, Velký pranostikon, Academia, Praha 1998 .

V tomto krásném období na Zalužanský zámek dorazila i první zahraniční návštěva. Dugald a Jan, Skot a Angličanka, co žijí v keltské zemi Velšanů Walesu. Známe se sedm let, nebo tak nějak, a nechybí co rok za mnou dorazit. Na týden, dva i více. Denně jsem je mívala ve Slunečné kavárně, mají moc rádi naše holčičky a Barušku. Pak zavítali prvně do Dolomit, do Malgy Ciapely a letos přijeli sem, do našeho sídla v tereziánských mlhách.  

Miluju indiánské léto, babí léto našeho dětství. 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(19.10.2019 04:59:01)

Opet o neco chytrejsi,clovek se uci cely zivot...moc dekuji Blanko.Preji a zaroven zavidime ten pristi vikend,Tak at se vydari

(19.10.2019 06:58:06)

Děkuju a škoda, že Velká louže není v tomto případě jen Orlík, bylo by to o hodně blíž :-)  Věřím, že se povede, a že snad i fotky z něj tady v galerii potěší ty, co nepotkáme :-)  

(18.10.2019 17:13:29)

Blani, koukám na tu fotku, máš to tam zasejc kouzelně vymazlený! Na ty dýně se fakt těším, vše oranžové a žluté hřeje na duši. Už za týden!  ❤️ ❤️ ❤️

(18.10.2019 17:37:58)

Děláme si to tam, kde jsme, takový, aby se nám tam líbilo, však víš :-) Kdo ne. My možná tím, že jsme hodně venku, to chceme mít i venku lahodný, jak říká Eli. Já se těším na vás, a drž mi palce, jedu se trápit na PechaKuchaNight... s prezentací. 

(18.10.2019 19:09:43)

Děvucho, tak o Tebe nemám ale vůbec strach! To dáš :-)

(18.10.2019 19:36:42)

Prave jsem přijela na místo... asi už sem na tyhle eskapády stará  :-) 

(18.10.2019 14:36:50)

Miluju babí léto od  dětství, pořád, v tuto dobu na Šumavě i v Provence, to je přece nádhera, krása barev i šedi. Nedávno jsem potřebovala "babí léto" přeložit do francouzštiny, l´été de la Saint Martin. Říkala jsem si, ve Francii mají  babí léto nějak opožděné, sv. Martina  je až 11. listopadu, to já znám husu na talíři a dobré červené vínečko. No díky Vám Blani, teď už vím jak je to s babím létem. :-)))

 

(18.10.2019 15:18:47)

Husa na talíři... to mě bere ještě víc snad, než ta Provence :-) Vzpomínám na dvě kouzelné, večeře s husou v Pohoří na Šumavě, naše první měsíce tam a spolu s dorbými lidmi v hospodě Baronův dvůr... nááádhera. Koukali na nás jako z jara, že jsme se rozhodli žít právě tam na konci světa. A pak druhá, oběd u kamarádky Pavlíny kousek od Dobříše v jejich úžasném domě. Oni organizovali velké běžecké závody, Silva Nortica a my jim tam dělali občerstvení závodníkům z marmelád :-) :-) Husu připravovala s manželem Vojtou, a zatím co se pekla, šli jsme si zaběhat do lesa! Cítili jsme se jako doma...