Němci nikdy nedělají malé chyby | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Němci nikdy nedělají malé chyby

Zveřejněno 9.1.2022

Čeká nás těžká doba. Nejtěžší v poválečné historii Evropy. Nemáme až tak moc nepřátel před hranicemi, to ne, my sami jsme si nepřáteli. O to je to horší. Většina obyvatel Evropy to totiž tak nějak nevidí, nevnímá, nechce vidět, bojí se to vidět. Jinak by tu levicovou diktaturu lid rozumný ze země i z unie už dávno vyhnal... 

Co na to Alexander Tomský v článku "Energetická a geopolitická krize Evropy"? 
  
Německá rudozelená vláda uzavřela v prosinci tři nukleární elektrárny a poslední tři, které jí zbývají, chystá zlikvidovat do konce letošního roku. Byly poměrně mladé (1986) a mohly fungovat ještě dlouhá léta, kdyby vládnoucí garnitura nepropadla zelené ideologii.

„Němci nikdy nedělají malé chyby,“ vtipkoval kdysi viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka.

Dokonce i Bill Gates, známý zastánce politiky nulových emisí, plédoval, aby Němci nejančili a počkali, až budou moci nahradit atom obnovitelnou energetikou.

Apokalyptická víra je neúprosná a málokde nadělá takové škody jako v mentalitě Němců, kteří hodlají jít světu příkladem, přestože celá Evropská unie vypouští zhruba osm procent světových emisí oxidu uhličitého. Je třeba jednat, a to okamžitě.

Ruský diktátor si mne ruce. Mám vás v hrsti, holoubkové, a na ukrajinské hranici haraší zbraněmi.

Nevíme sice přesně, jak si ovládnutí či finlandizaci Ukrajiny představuje a zda se opravdu chystá k invazi, ale má teď navrch. Jistě brzy a nepochybně podle svých podmínek dosáhne otevření plynovodu Nord Stream 2.

Samozřejmě nejde jen o Němce. Uměle vyvolaná světová energetická krize fosilních paliv, do nichž se léta neinvestovalo, a radikálního „zeleného údělu“ padne na všechny státy, už dnes ceny plynu i elektřiny závratně rostou a s nimi inflace.

Drahé povolenky EU na tunu CO2 za posledních pár let stouply na čtyřnásobek (90 eur).

Plány na bezemisní ekonomiku jsou sice utopické, ale Komise EU na nich trvá a právě vydala podmínky pro dočasné zastoupení uhelných elektráren atomovou a plynovou elektřinou, na něž Češi tolik spoléhali.

Podmínky jsou tak přísné, že nové vládě nedávají žádnou naději uhelné elektrárny nahradit. Dostavba Dukovan a Temelína podléhá souhlasu z Bruselu, omezujících podmínek je devět a platí naráz.

Kamenem úrazu bude souhlas s úložištěm odpadu a zpřísnění bezpečnostních podmínek výstavby.

Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše by nový blok v Dukovanech mohl být poslední a navrhuje jednat s Komisí o přijatelnějších podmínkách. Dnes? Když jsou v Německu ve vládě Zelení, kteří považují atom za zlo?

Teplárenské sdružení ČR je v odsudku ostřejší: „Požadavek, aby byly nové plynové zdroje schopné spoluspalovat 30 procent nízkoemisního plynu do roku 2030 (poté 55 procent) a od roku 2036 zcela přejít na nízkoemisní palivo), je naprosto nereálný a nerealizovatelný.“

Jestliže nemáme biometan ani vodík a hned tak mít nebudeme, jak máme snižovat emise o 55 procent do roku 2030. Komise dokonce zpřísnila podmínky z prosince. Je to čiré sci-fi.

Ptal jsem se na to známého z ČVUT, připadá mu, že to ti lidé nemohou myslet vážně. Tak proč neustále opakují, že to reálné je. Jako Geneviève Ponsová, ředitelka Europe Jacquese Delors, komisaři a politici Unie.

Jedno je jisté. Na utopii se pracovat bude, i kdyby to mělo fatální následky na životní úroveň i politiku. Je to revoluce, říkají Němci. Dávno už ji předpověděl anglický konzervativní filozof Roger Scruton.

„Levice ovládla ochranářské hnutí, protože odpovídá její politické ambici. Katastrofickým scénářem ekologické apokalypsy ospravedlňuje totální svržení stávajícího pořádku a zavedení své autoritativní vlády,“ uvedl Scruton.

„Konečně by se mohla osvícená levice chopit vlády a vnutit společnosti svou představu a jednou provždy zničit nenáviděnou střední vrstvu,“ dodal.

A je to tady. Pomocí Unie získala levice moc, zavádí zelenou politiku centrálního plánování, mluví o nadcházející energetické chudobě, kterou sama naplánovala, a o přerozdělování.

Nastane zubožení středního stavu. Prezident Miloš Zeman se mýlil v detailech, měl ale pravdu, možná se opravdu blíží doba, kdy bude nezbytné z Evropské unie vystoupit.

Převzato: Lidovky.cz
 


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit