Po deseti letech zlevňujeme? | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Po deseti letech zlevňujeme?

Zveřejněno 3.7.2022

Kdysi jsem napsala, že snižování ceny produktů, které vyrábíme, by bylo proti smyslu existence. Proti logice. Proti všemu. Naopak jsme naše ceny několikrát o minimum navýšili, reagujíce na růst nákladů, inflaci, atd. A dnes? Dnes jdeme proti proudu. Jako už tolikrát :-) 

V posledních týdnech nám raketově stoupají náklady, máme to stejně, jako vy. Sklo zdražilo. Ovoce ve výkupu zdražuje nonstop. Cukr nestojí, co stával. Pošta si nebere servítky a upravuje ceny jen směrem vzhůru. 

A teď to nejpalčivější… energie, doprava, cena práce, inflace. No ano, cena manuální práce (naše marmelády a ručně dělané etikety jdou „do ruky“ několikrát během výroby), byla stejná deset let. Ale veškeré náklady na život oněch rukou stále stoupají… deset let. Vstupy energií k vaření a zavařování jsou kapitolou naprosto ojedinělou. Prakticky o sto procent platíme více. Právě přišel nový přípis záloh. Vstupy na dopravu? Pojištění, nafta, servis… další šílený vzestup, kterým trpíme opět všichni a nemálo. A my bohužel přepravujeme prakticky všechno, všechno rozvážíme a za trhy a akcemi putujeme pěkně daleko. Mimochodem, někteří pořadatelé trhů ze dne na den navýšili poplatek za účast o 100 až 150 procent. 

Všimli jste si, že „úžasně“ a o desítky procent zdražují i ti, jimž náklady reálně vzrostly jen o jednotky procent? Ceny žene nahoru i fáma. To, že… slyšel jsem, že zdražuje to i ono, a tamti zdraží též, tak šup, abychom nebyli pozadu… zdražíme preventivně. Je to dílo, pozorovat dnes svět okolo… Spirála zdražování je neúprosná, a jako se tobogánem v bazénu nedá dobře vrátit směrem nahoru, ani zlevňování, jak dokazují čerpadláři a někteří další, nelze očekávat. Prý „to nejde“.  

Ne, nejsme v tom jen my. Není snad nikoho, na koho by to nedopadlo. 

Dlouho jsme o tom doma přemýšleli. Zvažovala jsem pro i proti. Kudy se vydat. Nakonec padlo nelehké rozhodnutí. Navýšení vstupních nákladů o desítky procent, které se dotýká každé jedné naší marmelády, nepromítneme do cen produktu na trhu. Čert ví, co to přinese, ale našim klientům mohu garantovat stále stejné ceny, jako v letech minulých. Dalo by se tedy napsat, že zlevňujeme :-)
………………..
Kdo se na prázdniny chystáte na výlet do Prahy, nezapomeňte navštívit Naše maso - ráj všech masožroutů a… milovníků marmelád :-) Však víte, koupíte nás i tam! 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(3.7.2022 11:53:36)

Blani, opět krásně a hlavně výstižně napsané. Gratuluji k Vaší odvaze. Však nic neroste do nebe a boží mlýny také ještě nepřestali fungovat. Držím palce.

Ještě mám dotaz, mám od Vás doma hodně skleniček. Nešlo by nějak je poslat zpět nebo domluvit, že je třeba nechám v Dlouhé v masně nebo tak nějak. Též jsem si koupila jednu super marmošku v kavárně v Kaprově ulici. Možná by také stálo za zmínku. Prima léto, zítra odjíždím na Šumavu, škoda, že nelze zajít na Srní:( Luxová

(3.7.2022 12:26:15)

Pěkný den, Ivanko, děkuju za milé postřehy a slova. Přeju krásnou Šumavu a musím přiznat, že až smutně často slyším, jak se kavárna nedobře změnila. Lidé si často pletou dobu a svoje stížnosti volají stále na naše číslo... 

Vím, že tam někam (do Kaprovky) dodáváme, ale myslela jsem, že to není na přímý prodej, proto jsem to ani nezmiňovala. Ale jsem ráda, že jste ji tam našla :-) No a sklenky? Ráda je odeberu, zpět, to je jasný, to nám pomáhá! Dejte vědět emailem, nebo na mobil, a já se pro ně cestou do Čr zastavím.