Po osmi měsících Ostrovní expedice finišuje... jsme v cílové rovince! | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Po osmi měsících Ostrovní expedice finišuje... jsme v cílové rovince!

Zveřejněno 8.8.2016

Opět on the road, a… poslední dva měsíce „prázdnin“. Přesněji poslední tisíce kilometrů Volvo & Blanka Milfait Rallye 2016. Držte nám palce, prosím!

Na rozhraní Severního moře a Atlantiku se nachází nejsevernější skotské ostrovy. Vlastně souostroví desítek ostrovů jménem Shetlandy. Mírné počasí díky Golfskému proudu mne nalákalo, nebude tak zle. Uvaříme bobule s pivem z Valhally! To bude panečku marmoška pro pořádně divoký chlapy! A věřím, že i holkám bude chutnat! Ale Shetlandy mne lákají ještě z jednoho důvodu, jsou respektovanými tištěnými průvodci označovány jako šesté nejméně lidmi dotčené místo na světě… však na některých ostrovech souostroví žijí jen desítky velmi soběstačných ostrovanů. No pane!

Poté lodí dolů, směr Prasečí ostrovy. Tedy, přesněji souostroví Orkneje. Neolitický svět. Nejzachovalejší v Evropě. Další kouzlo našeho předposledního cíle! Chtěla bych zavítat na ostrov Gairsay, obydlený jednou jedinou rodinou, která má výsostné právo vydávat vlastní poštovní známky! To je můj kraj :-) Uvaříme spolu marmeládu těch nejodvážnějších lidí.

Jedním z posledních trajektů expedice se dostaneme ještě níže, na Na h-Eileanan a-staigh, a po několika dnech pak přeplujeme Hebridským mořem na Innse Gall. Ano, Vnitřní a Vnější Hebridy s mýtickým An t-Eilean Sgitheanach, Okřídleným ostrovem, který možná znáte pod jménem Skye.

Těším se! Obě holky v autě, stan k tomu, vařič a mísu na marmeládu. Pohory, sekeru a foťák. Expedice zde pomalu končí.

V Irském moři pak navštívím tajemný malý ostrov, kam turisté nesmí. Seznámím se s prastarou odrůdou jabloně, co je chráněná jako královské klenoty, a u mladé paní Lynch uvařím poslední evropskou expediční marmeládu.

……………………………

Konec září nás zastihne kdesi v Polynésii. Asi. Nebo Mikronésii, možná Indonésii či v Malajsii? Sama nevím. A jak znám pana P., dovím se to až na letišti :-) Tam definitivně hodím do marmeládové mísy poslední ovoce expedice. Napíšu poslední řádky Příběhu psaného do vody a vrátím se ro reality všedních dnů. Na jak dlouho?


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit