Poprvé | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Poprvé

Zveřejněno 11.2.2020

Alexandre Dumas mladší napsal roku 1848 román Dáma s kaméliemi, a samotný Giuseppe Verdi podle něj dal světu operu Zbloudilá. Smutný příběh plný žalu a nešťastné lásky na pozadí prostopášné Paříže. Příběh autobiografický a… já u něj musela dodat, že jak se do vztahu začnou montovat rodiče, je z toho peklo. To je taky autobiografická poznámka a zkušenost :-(

La traviata, nás nadchla. A soprán Violetty Valéry, ten večer zpívaný Marií Fajtovou, zvedal z křesel při aplausu nejen mého muže. Byla to krása dokonalá. 

Snad ještě více na mne zapůsobila budova Státní opery, která byla otevřena světu jen pár let po dokončení dramatizace předlohy Zbloudilé. Měla jsem tu čest bohužel jen jednou, s našima divadla moc nefrčela a ani já sama nikdy cestu do velkých kamenných divadel nenašla.

Avšak před lety jsem zde na pozvání Libora Boučka předávala jednu z cen při anketě Zlatý slavík. 

Na opravdový kulturní zážitek, hluboký a dokonalý, jsem si musela počkat na mého muže, který nás do kdysi Smetanova divadla pozval. Ale bylo to o chlup, v sobotu v pět přijel s Eli ze závodů z Ostravy na zámek a po šesté jsme už byli před divadlem :-)

Budova byla několik let uzavřena pro náročnou rekonstrukci ve finální hodnotě 1,3 miliardy korun, kdy mimo modernizaci došlo též k návratu k řešení divadla z doby vzniku. Podle staré černobílé fotografie byla vytvořena i replika původní opony Eduarda Veitha, která za podivných a nejasných okolností roku 1945 z divadla zmizela. Na 132. výročí otevření byla Státní opera slavnostně dána k dispozici obecenstvu, milovníkům hudby a zpěvu v nejvyšší formě. Od toho dne muž sháněl lístky. Od 5. ledna 2020. 

Moc si pozvání vážím a jsem ráda, že se panu P. povedlo nakonec lístky vykouzlit a to rovnou do lóže pro tři… a my mohli vzít poprvé do velkého divadla a na operu i naší E-lišku. Vydržela pozorně poslouchat až do nočních hodin, tleskala bez vyzvání :-) a divadlo ji nadchlo stejně, jako moji maličkost. 

……………………
Mimochodem 1, opona je skvostná, o moc hezčí, než scénografie večerního kusu! 

Mimochodem 2, vtipně si je možné na divadelním baru rezervovat stoleček, personál ho naloží dobrotami a vy nemusíte stát 19 minut z 20, co je přestávka, frontu na šampaňské :-) 

Mimochodem 3, před sebou máte v lóži každý svůj zabudovaný „tablet“ a na něm info o díle samotném, a během představení jsou na něj promítány titulky podle výběru jazyka. 

Mimochodem 4, jisto to nejsou členky souboru, ale na jevišti skotačí i děvy nezpívající, zato s ňadry drze obnaženými (muž pootevřel oko, chvilku totiž dřímal) Pak vytřeštil oči obě, mezi soprány, tenory a barytony vběhla baba komplet celá nahatá - a pan P. si i bez divadelního kukátka všimnul, že taky komplet celá vyholená. Nekecám! Ano, tam jsme byli s dcerkou :-) 

Muž chvilku kroutil hlavou, povídal cosi o mravech a uraženě dodal, že když tu byl naposledy, na Plese v Opeře v prezidentské lóži s Ivankou Trump (boží fotku z toho jsem vám přichystala do galerie), takový pozdvižení nahatý se… bohužel prý nekonalo. 

Úžasný večer! 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(13.2.2020 18:59:35)

..my byli dvakrát na opeře a úžasný zážitek.Ono je dobrý občas vylézt z lesa a nasát trochu kultury.No , ale teda to oholení  u Pavla...co to???můj vousatý vzor  takhle radikálně zkrátit...

(13.2.2020 21:42:59)

Slíbil mi kdysi, že se oholí, když mu dám dalšího potomka. Dala sem. Pak se k tomu moc neměl... tak sem ho donutila :-))))) 

(13.2.2020 12:20:17)

Blani, já teda žasnu. Zaprvé, že E-liška už v tomhle věku chodí na operu a že se jí líbí, klobouk dolů. :-) A zadruhé, že se pan P. nechal konečně zkulturnit. Vůbec bych ho takhle nepoznala. :-D A musím říct, že je pěkný štramák. ;-)

(13.2.2020 12:20:59)

Jo a teď konečně vidím tu podobu dcerky s tatínkem. ;-)

(13.2.2020 17:20:33)

Z Eli žasnu i já :-))) a je to super! Těším se na další podobný večer!
No a co se muže týče, on to vidí jinak a hlavně Eli to obrečela. A před pár dny zase usedavě plakala, že jí strašně mrzí, že se tatínek oholil... :-)  :-(

(11.2.2020 12:43:36)

Krásnou máme tu Operu! Škoda,že jsem takový barbar... do divadla se prostě nedokopu :-(   Ale kdybych věděl , že tam budou běhat kozatý nahatý... Fotka s paní Trump paráda! Jen by mě zajímalo jestli to ten fotograf přežil , co domačkl spoušť :-))) 

(11.2.2020 12:58:12)

Poslouchej, tak příště jdeš s námi :-) Máme namířeno na balet, to je podle chotě prý ještě... ehm, no, prostě u toho neusne, prý. 
Poslouchej, viděla jsem fotku, kdy domlouvá fotografovi, dvěma... bylo to na koncertu Tiny Turner, kde byl s Trump a oni vlezli až na toaletu... - ono to asi někdy jinak nešlo...  

(11.2.2020 12:27:45)

Tak přeci jen! Fousy ven! Chtěla bych znát pohnutku v mysli...bo raději asi ne :-))) no prostě fešák je ten pan P. ❤️

(11.2.2020 12:53:09)

No, teď lituje, když vidí starý fotky... Ale nadával, že mu to leze všude, do jídla i do zipu u bundy, a žádná ho nechce líbat... tak jsem přitalaka a slíbila mu COSI, když se oholí. Tak přinesl nužky a dal mi je do ruky...