Šumavské slané mléko! | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Šumavské slané mléko!

Zveřejněno 11.11.2016

V Příběhu psaném do vody najdete recept na novinku z Vesterál, souostroví severozápadního Norska, kudy projela letošní marmeládová expedice. Budete potřebovat pořádné mléko, kávu, solný květ a třtinový cukr. Vřele doporučuju vyzkoušet, protože to je prostě lahodný, jak říká E-liška!

A pokud se s tím nechcete patlat, pak od 9.12. u nás na Šumavě: 
Šumavské slané mléko!

Desítky litrů čerstvě dojeného mléka z Vlčích jam, dnes naprostý luxus, cukr a námi importovaný solný květ ručně sbíraný z Hebrid (k zakoupení ve Slunečné kavárně). Tentokráte várka bez kávy, ať si užijí i děti a těhulky. Vařeno celý den! Vůně božská se linula manufakturou a všichni se těšili na očekávaný kousek.

Když přišel pan P. do kuchyně, byl na túře kamsi kopci hore, kam se už ani nesmí, podezřele zavětřil. Trochu znejistěl a pořád mě pozoroval. Baruška právě nalévala poslední husté slané šumavské mléko do skleniček, já stála opodál s Ronjou v náručí. Ptám se, copak se ti stalo? Voní ti naše slané mléko? No však, voní, ale co mi to připomíná… voní to božsky, podezřele. Vzal si do ruky otevřenou sklenku plnou horkého lahodného mléka, a dlouze si přivoněl. Pak se zamyslel, kouká na mě, kouká mi do výstřihu, pak si přivoní opět k mléku v hrnci a potutelně se uculí. Už vím, vyhrkne. Už je mi jasný, čím mi voní. Voní jako Mia! Ta teploučká, hebká a jemná vůně! Voní, jako když dávám malé pusu na dobrou noc poté, co ji nakojíš. Popravdě, voní jako ty, Meruňko, když kojíš… no. A taky voní jako tvoje tričko na spaní, když ho po mě hodíš zpátky do postele poté, co se ráno u okna protahuješ a převlékáš…

Tak, přeberte si to! Já ve skleničce cítím silně koncentrované mléko se špetkou květu soli, co občas nádherně jemně křupne mezi zoubky :-) Chutná! To jo!

Na fotkách zmiňované vaření na Vesterálech a výsek z knihy PPDV, kde je něco i o důležitosti a kráse kojení :-)


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit