Vodní bomba | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Vodní bomba

Zveřejněno 3.7.2019

Chtěla jsem vám už napsat o tom velkém překvapení, taky o našem super závodu, který jsme pořádali v sobotu. Chtěla jsem se podělit o naše úspěchy, jasně, o štěstí, které s tím jde ruku v ruce, chtěla jsem vám napsat, že obě naše dcerky mají zlaté medaile, ale… 1.7. jsem si odskočila do Čech. A do Dolomit se ten den vrátil strach… 

Po uragánu Vaia, co pustošil nejkrásnější hory světa v dny, kdy se narodil Max, je tu každý ostražitý, když začne intenzivně pršet. Ale nepřipravíš se na 100%, nezajistíš dokonale proti škodám, prostě tomu nechceš ani věřit. 

Přišla jako z čistého nebe. Vlastně z dokonale čistého. Bouřka s kroupami, které zde říkají „vodní bomba“. 

Nad Malga Ciapela, a naprosto nikde jinde, se otevřelo nebe. Já v Čechách s mužem a doma peklo. V domě jsme měli turisty, co plakali, na pozemcích hasiče a záchranáře, Baruška, Franz, Robi a Erica promočení pomáhali, kde se dalo až do hluboké noci. Nikomu se naštěstí nic nestalo, ale pozemky, které jsme s koncem jara konečně po měsících vyčistili, jsou opět poškozené, břehy zase stržené, a povodeň odnesla nejen hráz jezírka, ale i všechny ryby. 

Moc nám pomohl kamarád Michal z Písku, který nelenil, nasedl do auta a ještě v noci v den D se tu objevil a přidal ruku k dílu! Děkujeme! 

Máte pravdu, dům stojí a nikdo na zdraví ani životě neutrpěl, ale viděli jste lavinové koryto za domem? Často o něm píšu. Chrání nás od sněhu i sesuvů. Má přes kilometr a je hluboké dva až šest metrů a široké okolo pěti. Monumentální ochranný kaňon. Pojme hodně. Odvede pohromu mimo nás. Odvedlo by. Uragán v říjnu uvolnil z Marmolády tolik materiálu, že je… úplně plné. Ústí 200m nad domem, perfektní dráha pro příští sesuv, lavinu či povodeň. 

Horská služba ho považuje za extrémně nebezpečné, hasiči by evakuovali, noviny o něm píší a starosta… že nejsou prostředky, aby se vyčistilo, odbagrovalo, přeprofilovalo. Jiskří to tu! 

Smutná fotogalerie
 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(5.7.2019 08:55:56)

Milá paní Blanko a všichni tam pod horou,

to fakt není pravda. Říkáme si stále proč. Proč v tak krátkém období, se na jednom místě musí nashromáždit tolik zkoušek v lidském životě.

Nás to o to bolí víc, neboť víme, jak to tam vypadá, když je příroda v klidu. Zase si připomínáme, vždyť tady jsme parkovali , tady byli s dětmi Miou a Eli. Dívali se u jezírka na ryby. A nyní zase spousť.

Moc vzpomínáme. Držte se, Jste úžasní co vše zvládáte. Máte kolem sebe vynikající partu lidí.

Naďa a Mirek z Vysočiny

(5.7.2019 10:25:06)

Děkujeme za podporu, kamarádi z Vysočiny! Je to trochu už na hlavu, sešlo se to, a pro nás to mimo jiný znamená i to, že už 8 měsíců je náš kraj docela turisty zapomenutý... :-( Asi se sem bojí... Některé hotely už jdou do prodeje a lidi pryč, dolů do fabrik. 

Já vás moc pozdravuju, krásné léto a budu se zase těšit :-)

(3.7.2019 21:22:59)

Blanko, to nás moc mrzí. Všeho moc škodí. Vám už bylo té smůly naděleno vrchovatě. Věřím, že už bude jen lépe. Přejeme hodně optimismu a sílu všeho druhu ať to zvládnete. Myslíme na Vás <3

(3.7.2019 21:53:01)

Děkujeme, Květuško, jste moc hodná... :-) Je to tu teď nějak náročnější :-(

(3.7.2019 16:59:43)

Blani, tak to je mi moc, moc líto, říkám si proč kurva zase, jakoby toho už nebylo dost, sotva se z jedné pohromy trochu vyhrábnete ......přijde taková sviňa.vodní bomba.:-(((

Ať se hodně brzy vše obrátí a konečně se začne dařit. :-))))

 

 

(3.7.2019 17:23:13)

Už začínám pochybovat... Od rána opět cedí a potoky jsou plné... kameny se valí k mostům a, jasně, naděje sice umírá poslední, ale být předposledním není výhoda :-( 

(3.7.2019 15:19:00)

Meruňko, není možný toto!! Tyhle pohromy si nezasloužíte:-(  Jak jsem byl před pár dny za vás šťastný, tak teď je to naopak ...   Vím ,že jste hrozně odolný , ale kurva?!!

 

(3.7.2019 15:48:22)

Jo, kurva x 1000, je to tragédie... a dnes opět!!!

(3.7.2019 14:08:35)

Já tu ale opravdu čekala úplně jinou informaci :-(( těžko se mi hledá slov :-(( nejde sice o život, ale jde o Vaše živobytí! Tak Vám jen přeju z celého srdce hodně sil, fyzických i psychických. A ať si lidé i přes zásahy přírodních zběsilých živlů najdou cestu do Vašeho kempu i regionu :-)

PS: už brzy nás, prosím, potěš jinou bombou - Tvým velkým překvapením ❤️

(3.7.2019 15:49:15)

Máš pravdu, je to o živobytí... 

Teď už sedm měsíců to je... superbída :-(