Zimní sezona ukončena, a nebyla marná | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Zimní sezona ukončena, a nebyla marná

Zveřejněno 24.3.2022

Šest závodů. Jen dva měsíce sněhu. Hromada cestování, spaní v autě v mrazu, pěkná sbírka držkopádů, nová spolupráce s dodavatelem lyží a… bohužel žádný závody ve skejtu, stěžovala si Eli.  Když E-liška před čtyřmi lety dojela v Cortině D´Ampezzo jako vicemistryně Severní Itálie, tušili jsme, že k nám běžky přirůstají :-)

Samo tomu nahrával fakt, že jsme už v tu dobu provozovali homologovaný závodní okruh pod Marmoládou, pořídili k tomu pro běžkaře půjčovnu a Eli se stala pyšnou členkou italského lyžařského svazu. S atletikou šlo později běžkaření hodně stranou. Žádná specializovaná letní příprava, žádný dohled profi trenéra, žádná parta a sparingpartneři. Jen pár - přesně tak, jen pár tréninků „udělej si doma“, a pak vzhůru do stopy. Boj je boj. Nemohla se dočkat. 

Eli běžky miluje. Je jí šumafuk, že závodí se specialistkama a letos navíc s ročním hendikepem, tedy nejmladší v poli, a taky nejmenší :-) Něco vám povím, nedávno se jí ptala jedna o pár let starší fanynka, také závodnice, jak že se Eli vyrovnává s předstartovním stresem a nervozitou, když běhá se staršíma a přesto se očekává, že bude úspěšná…  No, holčička nemohla pochopit, když jí Eli upřímně odepsala, že neví, co ta slova znamenají :-), že je nezná. Stále platí, že je pro bezproblémový vývoj lepší… se někdy s „exempláři stejného druhu“ moc nebavit, bo se jinak ty naše samorosty naučí fakt nevítané pózy, věci, hesla, postoje…    

Eli je vzorem. Především mladší sestře Mie. Ta ale vše jen okoukala. Zdědila výstroj a výzbroj a ukecala trenéra, aby ji též vzal na závody. Nikdo ji netrénuje. Diamant nevybroušený. Tak to vypadalo na první i druhý pohled :-) Jela pouhé dva závody seriálu Ski Tour. Z obou si odvezla domů zlato v kategorii do sedmi let, což bylo dostačující k vítězství v celém seriálu! Obří gratulace, bo okolo měla 38 soupeřek! První závody v životě! 

Eli odjela ze sedmidílného seriálu Ski Tour pět závodů, šestým byla samostatná Velká cena Jilemnice, a vyrovnanými výkony dosáhla na celkové vítězství v kategorii (66 soupeřek), a na neuvěřitelné celkové vítězství napříč všemi kategoriemi dívek do 15 let, což čítá 280 soupeřek!!

Bodové hodnocení znamenalo předloni pro Eli třetí místo, už to byla bomba a překvapení. Loni na běžkách prakticky nezávodila a letos dosáhla nemyslitelného. Vítězka poháru Ski Tour! Ty brďo! 

Běžky po servisu už míří do skládku a holky nyní zpět na dráhu, do treter - a co se hor týče, ty neopustíme. Letos Eli startuje na několika závodech běžeckého seriálu Alpe Adria Trail Cup Championship v Itálii, Rakousku a Slovinsku, a samozřejmě na mýtickém UTMB v Chamonix. Nebude chybět na srdcařských podnicích v našich milovaných a nejkrásnějších horách světa: Dolomiti Extreme Trail (třetí účast, loni minibedna), Dolomiti Ultra Trail, Tre Cime di Lavredo Run a Lavaredo Ultra Trail. V Čechách žádný takový závod pro děti není. A mohl by být! 

Bude toho dost. Ale je to jediná možná cesta. Včera jsem poslouchala více jak dvouhodinový podcast Oběžník, poslední dvě vydání. O běhání, běžcích, trenérech, podmínkách, mentalitě, tréninku a budoucnosti v Čr. Polední kapka, poslední hřebíček do rakve: kdo chce ve světě uspět, musí jít mimo systém, sám po vlastní cestě, a především být venku. A běhat více, jak doma :-)

Děkujeme všem za fandění a podporu! Děkujeme týmům, kde holky trénují, pražské Dukle a italskému Sci Nordico Marmolada. 
 
Poděkování patří též partnerům, kteří Eli na její cestě podporují: 
Hammer Nutrition 
Youth Runner USA
Addera Sport
Accapi Italia
Fischer Ski 
Benetton, Vittel, Perrier, Pago               
 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(27.3.2022 08:39:19)

Blani,dekuji za dalsi zpravy od vas. Netrpelive jsem je ocekavala. Moc moc fandim holkam,rada sleduji vase snazeni a uspechy. At se cele rodine dari!!!! Krasne jaro a mnoho nabehanych km. Veronika

(27.3.2022 15:04:56)

Veroniko, moc děkujeme :-) Holky zdraví, právě se vrací z víkendu mimo domov, dvoje závody, dvě města a... úžasná setkání s hvězdami... Kratochvílovou a Formanovou :-)