O čuňatech... | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

O čuňatech...

Zveřejněno 21.8.2015

Dnešní téma je tak trochu specifické, někdo by mohl dokonce namítnout, že „mimo mísu“, případně se pozastavit, proč o tom ta Blanka píše. Ale mě prostě trápí… různé věci :-( V Itálii se prý srocují nejhorší turisté světa. A největší prasata mezi nimi. Oficiální vyjádření pomazaných hlav. Prý v Římě načapali pár, co si to rozdával v parku, partu, co házela lahve do fontánky a dvě Američanky, jak ryjí svá jména do starodávných zdí. Jistě, na facku každý, ale… neděje se tohle dnes a denně v Praze, v Paříži i Londýně, co potom Budějky nebo Sušice? Italský ministr kultury Dario Franceschini křičí na celý svět: "Posílejte nám lepší turisty!" Klasická Itálie. Zloděj křičí, chyťte zloděje. Šašek. Všude se najdou turisté čuňata, ale volat do světa, že si přejeme ty lepší? Neměl by se starý ministerský spíše zamyslet nad tím, proč turistický ruch v Itálii uvadá? Neměl by řešit… třeba důvody, proč mnohá italská muzea krachují, proč jejich vedení (hromadně nyní najímají zahraniční manažery) stojí za prd?

Tak mě to rozčílilo, protože do toho jejich „čistého“ světa člověk docela vidí, že: v tzv. západní Evropě nenajdete žádné špinavější hlavní město země!

Řím má prostě další primát. Viděla jsem snad všechna hlavní města kontinentu, viděla jsem je několikrát, viděli jste je jistě i vy, viděli je i jiní… shodneme se, že s Římem to - co do veřejné čistoty - jde z kopce. Shodneme se též, že to je díky domácím a jejich nebetyčnému nezájmu o tzv. veřejný prostor. Před pár lety provolával jeden z čelních úředníků města, že sice ano, my Italové jsme pěkná prasata, co se veřejného prostranství týče, ale turisté, ti jsou snad ještě horší. Turisté jsou horší, než Římani? Směšné…

Podle této logiky by si turisté z celého světa celoroční odpad schovávali do Říma, nikde jinde v Evropě (zvláště pak doma) by ho nevyhazovali; anebo pouze a jedině do Říma jezdí zvláštní sorta turistů, civilizačních heretiků. Tzv. "takyprasata".

Asi ne, viďte, ta špína ve Věčném městě, ta strašná špína všude, to je dílo domácích. Římanů. Pravda, někteří cizí nepochopili správně heslo V Římě Římanem (psali jsme o něm nedávno) a za své si vzali i tuto temnou stránku dětí Věčného města, ti ale celý Řím zaneřádit nestíhají! Však zkusme zabloudit mimo centrum, kam turista nepřijde a kde není na koho vinu svalovat! Je tam snad menší nepořádek? Ale kdepak, chlív non plus ultra. A ještě jedna drobnost, turisty nejnavštěvovanějším městem Evropy je Londýn, pak Paříž a poté Berlín. Bronzová příčka roky držená Římem je minulostí, ne tak veřejný nepořádek. V logice pana Broccoliho, tedy úředníčka, co si na turisty stěžoval, by první tři evropská města - co do počtu turistů ročně - musela vypadat v porovnání s italským hlavním městem jako… chlívky, hnojník či sídliště Chánov! A ono to tak není!

A ještě jednu věc dlužno zvýraznit! Pečlivému pozorovateli neujde, a je k pochopení problému podstatná. Římané odpadky na ulici, odpadky a zbytky všeho druhu nevyhazují, nezahazují, neodhazují s pocitem vinny, není jim stydno a nešpiní město s těkavým pohledem "co kdyby mě někdo viděl". Oni věci upustí tam, kde přestanou plnit předcházející a původní svůj úděl, než se odpadky staly: cigaretu nedokouřenou a "netíplou", ubrousek od pizzy, obal od čehokoli, papírový kapesník, kelímek, použité dobíjecí kupony telefonů, lístky na metro, vzkazy od manželů milenek, reklamní letáky... cokoli. Prostě TO upustí. Jen tak. To nikdo jiný neumí! S takovou ležérností a prosti jakéhokoli pocitu negativního, slabší jedinec by dodal: s takovou grácií :-) Tady hledejme příčinu!

Před několika lety se v Římě rozhodli pokutovat každého, kdo odhodí žvýkačku. V bláhové představě, že to lze vysledovat, zaznamenat a zaprotokolovat. Gesta by jim šla, ale přestat ty čuňárny dělat, to už chce panečku jinou… snad odvahu? Mentalitu? Vychování? Veřejný prostor je všeobecně v Itálii, a ve velkých městech především, prostorem, kde mohu cokoli. Od odhazování odpadků, špatného parkování až po nesbírání hovínek domácích chlupáčů (myšleno čtyřnohých). Veřejný prostor tady má svůj vlastní virtuální život, k jehož sledování se římský měšťan přeci nesníží - platíme daně, říkají, tak ať uklízí město. Ani v Holešovicích není tolik lejn na chodníku jako v panských čtvrtích Říma, a to tam mají, prosím, pejskové i své vlastní "kakací parky".

Řím na odklízení žvýkaček ročně vydá odhadem 5,5 milionu eur (140,8 milionu korun). Je to 15 eur na metr čtvereční. Ideální proto prý bude zavést za odhazování žvýkaček sankce. Jako kdyby někdy nějaké v Itálii zabraly. Snad se ale nebude jako v Singapuru zavírat do vězení, ale jen pokutovat.

Na dlažbě římských ulic denně přistane na patnáct tisíc použitých žvýkaček, kdosi spočítal (čert ví jak). A protože krize číhá na každém rohu, onen politik to vynásobil a znásobil a přidal IVA, tedy DPH. Pak ubral několik manipulačních poplatků, nějaké to všimné a cosi sobě do kapsy a rozhodl: na pokutách 50 euro na kus vyděláme majlant. Šup s tím do vyhlášky.

Žvýkačka se rozkládá pět let, je to svinstvo tak jako tak, patří pouze do koše. Ano, ale populismus to nevyřeší. Na ten jsou Italové zvyklí a slušně se s jeho dopady vyrovnávají, nevnímají ho. Chtělo by to spíše trochu zlepšit tu výchovu, myslím. Trochu víc.

Víte, že City Ranking Project, aktivita několika organizací sdružených pod hlavičku nazelenalé asociace EEB, co rok určí nejšpinavější (co do životního prostředí) a nejčistší evropská velkoměsta? Vítězí už nějakou dobu Berlín. Poslední je… Milán a Řím. Jen pro zajímavost nabízím pečlivému čtenáři část hodnotící tabulky, kdy opravdu čisté je za A, a čím špinavější, tím vzdálenější písmenko abecedy. Konec je F.

A: ideální není žádné město

B: Berlín

C: Kodaň, Stockholm, Vídeň, Curych

D: Madrid

E: Londýn, Brusel

F: Milán, Řím

Miluju Itálii, jsme tam pracovně co měsíc, celou zimu na Sicílii, a prakticky už v „druhém doma“. Dědu a babičku máme také tam, partner má v Římě trvalý pobyt, prostě důvodů „proč do Itálie“ máme mnoho. Ale jsou věci, které mě tam hodně štvou. Je jich hodně. A štvou mě hodně. Čistota je jednou z nich.

Bacha, ne, ta fotka s čuníkem není odjinud, ani fotomontáž, to je periférie Říma jménem Selva Candida. Italská média fotku uvedla slovy: Ani zkrachovalé Řecko není tak špinavé jako Řím!


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit